Acordul dintre SUA - EUROPA, blocat de Franța

SUA și UE evită să deconecteze Rusia de la sistemul internațional de plăți SWIFT
SUA și UE evită să deconecteze Rusia de la sistemul internațional de plăți SWIFT

Negocierile pentru încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Investiții și Comerț (TTIP) dau semne că au ajuns într-un punct mort. 

Reprezentanții Germaniei au blamat deja intenția SUA de a obține avantaje maxime din acest acord, iar acum o alta țară europeană anunță că este gata să iasă de la masa negocierilor.

Franța a anunțat prin vocea ministrului Matthias Fekl și a președintelui Hollande că intenționează să "înghețe negocierile", considerând că Europa primește prea puține avantaje în schimbul deschiderii pieței pentru mărfurile din Statele Unite, relatează The Guardian.

"Franţa ar respinge, dacă decizia s-ar lua în acest moment, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), deoarece nu poate susţine comerţul liber fără reguli. Nu vom accepta niciodată renunţarea la principii fundamentale pentru agricultura noastră, pentru cultură, pentru reciprocitatea accesului la pieţe publice", a declarat François Hollande.

Greenpeace și documentele publicate

Acum câțiva ani, SUA şi UE au iniţiat negocieri pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP). Discuţiile sunt în etapa finală, acordul de liber schimb urmând să fie semnat anul acesta.

Luni, SUA au acuzat organizația non-guvernamentală Greenpeace că interpretează greșit informațiile despre un proiect al TTIP pe care acest ONG a reușit să-l obțină în pofida eforturilor SUA și ale UE de a-l păstra secret și care este considerat de Greenpeace o dovadă a faptului că oficialii europeni ar fi dispuși să facă celor americani concesii în privința respectării standardelor comunitare de protecție a consumatorilor și mediului, cum ar fi, de exemplu, cele legate de organismele modificate genetic.

Greenpeace a publicat luni 248 de pagini dintr-un document despre care afirmă că reprezintă o parte a proiectului de acord negociat de UE și SUA. În opinia acestui ONG, informațiile prezentate confirmă temerile că acest acord comercial ar conduce la o dereglementare generalizată, de care vor profita marile companii, în detrimentul respectării normelor europene privind sănătatea consumatorilor și mediul.

În replică, un purtător de cuvânt al US Trade Representatives (USTR), organismul american ce poartă negocierile cu UE, a declarat pentru France Presse că "interpretările făcute pe marginea acestui document par a fi în cel mai bun caz înșelătoare și în cel mai rău caz total eronate. Acordul aflat în curs de negociere va păstra, nu va relaxa regulile noastre solide de protecție a consumatorilor, a sănătății și mediului și va pune SUA și UE în poziția de a promova reguli mai solide în întreaga lume".

Sursa citată a reluat astfel punctul de vedere exprimat anterior de Comisia Europeană, tot ca reacție la această scurgere de informații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel