Acord UE-China pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice,inclusiv Cava,Champagne,Feta,Irish Whiskey,Munchener Bier,Ouzo,Polska Wodka,Porto,Prosciutto di Parma

Uniunea Europeană şi China au încheiat miercuri negocierile privind un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice (IG) europene în China şi a 100 de IG din China în UE împotriva imitaţiilor şi a uzurpării, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, scrie Agerpres.

Forul comunitar preconizează că acest acord de referinţă va avea ca rezultat beneficii comerciale reciproce şi o cerere pentru produse de înaltă calitate de ambele părţi. Concretizare a angajamentului asumat în cadrul ultimei reuniuni la nivel înalt UE-China din aprilie 2019, acest acord este un exemplu de cooperare între Uniunea Europeană şi Republica Populară Chineză, reflectând deschiderea şi aderarea celor două părţi la normele internaţionale ca bază pentru relaţiile comerciale, se menţionează în comunicat.

China este a doua destinaţie pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezintă o valoare de 12,8 miliarde de euro (în perioada septembrie 2018 - august 2019). Este, de asemenea, a doua destinaţie a exporturilor UE de produse protejate ca indicaţii geografice, reprezentând 9% din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare şi băuturile spirtoase.

Piaţa chineză este o piaţă cu un puternic potenţial de creştere pentru alimentele şi băuturile europene, cu o clasă de mijloc în creştere, cu un gust pentru produse europene emblematice, autentice şi de înaltă calitate. Aceasta dispune, de asemenea, de un sistem de indicaţii geografice propriu, bine stabilit, cu specialităţi pe care consumatorii europeni vor putea să le descopere acum datorită acestui acord.

Lista UE a indicaţiilor geografice care urmează să fie protejate în China include produse precum Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Munchener Bier, Ouzo, Polska Wodka, Porto, Prosciutto di Parma şi Queso Manchego. Dintre produsele chinezeşti, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pasta de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Antji), Panjin Da Mi (orez Panjin) şi Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).

Negocierile fiind încheiate, acordul va face acum obiectul unui control juridic. Mai departe, pentru UE, Parlamentul European şi Consiliul vor fi invitate să îşi dea acordul. Se preconizează că acordul va intra în vigoare înainte de sfârşitul anului 2020.

La patru ani de la intrarea sa în vigoare, domeniul de aplicare al acordului va fi extins pentru a include încă 175 de denumiri de IG din ambele părţi. Aceste denumiri vor trebui să urmeze aceleaşi proceduri de înregistrare ca cele 100 de denumiri care fac deja obiectul acordului (de exemplu, evaluarea şi publicarea pentru comentarii).

Cooperarea UE-China privind indicaţiile geografice a început în urma cu peste 10 ani (2006), ceea ce a dus la înregistrarea şi protejarea a 10 denumiri geografice de către fiecare parte în 2012, punând astfel piatra de temelie pentru cooperarea din prezent.

"Produsele europene cu indicaţie geografică sunt recunoscute în întreaga lume pentru calitatea lor. Deoarece au încredere în originea şi autenticitatea acestor produse, consumatorii sunt dispuşi să plătească un preţ mai mare, recompensând astfel fermierii. Acest acord este o dovadă a angajamentului nostru de a colabora îndeaproape cu partenerii noştri comerciali, cum ar fi China. Este o victorie pentru ambii semnatari ai acordului, deoarece consolidează relaţiile noastre comerciale, aduce beneficii sectoarelor noastre agricole şi alimentare, precum şi consumatorilor de ambele părţi", a afirmat comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel