Acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) a intrat în vigoare ''provizoriu'', joi, 21 septembrie, în acest sens fiind deschise noi pieţe pentru exportatori şi, totodată, eliminate unele taxe percepute pentru export.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și premierul Canadei, Justin Trudeau, au căzut de acord asupra datei de intrare a acordului la summitul G-20, care a avut loc la Hamburg, la începutul lunii iulie a acestui an.
"Relaţiile comerciale dintre UE şi Canada sunt deja foarte dezvoltate, însă CETA le va propulsa la un nivel superior, aducând beneficii pentru ambele părţi. Partenerii europeni aşteaptă cu nerăbdare să beneficieze de un acces mai facil la cherestea de calitate superioară din Canada, la fructe de mare, la dispozitive medicale inovative şi la delicatese precum siropul de arţar. În acelaşi timp, canadienii sunt dornici să regăsească o varietate mai largă de produse europene în magazinele lor, inclusiv vinuri fine din România, mobilier, piese auto şi echipamente tehnologice pentru domeniul naval", declara ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton.
[citeste si]
"Trebuie să subliniem că 42.000 de locuri de muncă din România, la ora actuală, sunt dependente strict de comerţul cu Canada. Sperăm ca acest număr să crească după intrarea în full în vigoare a acordului CETA. (...) Sunt categorii de schimburi comerciale spre care noi tindem . Noi suntem oarecum realişti de potenţialul economiei româneşti la ora actuală şi cred că acest import-export de servicii va conta mult mai mult pe viitor decât bunurile în sine. (...) Faptul că vor cădea unele taxe va avea un impact pozitiv asupra economiei noastre", preciza Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
România va beneficia direct de reducerile de tarife pentru unele dintre produsele de export cele mai competitive, printre care produsele din pielărie şi încălţăminte, produse agricole, servicii de construcţii nave, construcţia de automobile şi producţia de piese auto, produse ceramice şi textile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu