Olandezii se opun ratificării acordului de asociere a Uniunii Europene cu Ucraina, potrivit unui sondaj de opinie, înainte de referendumul din 6 aprilie, relatează sxite-ul politico.eu.
Sondajul a fost realizat de EenVandaag, radiodifuzorului public olandez, acesta fiind primul barometru înaintea referendumului di pe 6 aprilie. Peste 50 la sută din alegători sunt pentru respingerea acordului cu Ucraina, în timp ce un procent de 25 la sută dintre respondenți au declarat că "probabil" vor respinge acordul.
Pragul pentru ca referendumul să fie luat în considerare este nevoie de o prezență de 30 la sută.
O respingere a acordului "ar putea deschide ușile la o criză continentală" în Europa, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, pentru ziarul olandez NRC Handelsblad într-un interviu publicat sâmbătă. Acesta a mai adăugat că Rusia "poate culege fructele" unui vot în Olanda împotriva legăturilor dintre Uniunea Europeană și Ucraina.
"Vreau ca olandezii să înțeleagă că importanța întrebării este mai departe de Olanda. Nu cred că olandezii vor spune nu, ar deschide ușa pentru o criză continentală mare. Rusia ar culege fructele unei victorii ușoare" a mai declarat Juncker.
[citeste si]
"Hai să nu schimba referendumul într-un vot cu privire la Europa", a spus Juncker.pe.
Referendumul olandez a fost declanșată în urma unei cereri organizate în septembrie de site-ul anti-european GeenStijl, care a strâns peste 450.000 de semnături.
Acordul final al acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană a fost semnat în iunie 2014, fiind catalogat ca "un prim pas către aderarea la UE", de către președintele Ucrainei Petro Poroșenko.
Vladimir Putin este o figură deloc populară în Olanda, unde este blamat de mare parte din populație pentru prăbușirea avionului MH17 în estul Ucrainei, unde au murit 298 de oameni, majoritatea fiind cetățeni olandezi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu