Acordul de salvare a Europei ar putea ajuta România - Vezi documentul oficial

"În ultimii trei ani am luat măsuri fără precedent pentru a combate efectele crizei financiare globale, atât în interiorul UE cât şi în interiorul zonei euro". Aşa începe comunicatul oficial remis de Uniunea la capătul a 10 ore de negocieri şi discuţii privind felul în care trebuie salvată din colaps zona euro şi în care trebuie readusă încrederea în moneda unică europeană pe pieţele financiare.

nicolas sarkozy şi angela merkel Documentul, de 15 pagini, prezintă, în mare, măsurile care vor fi luate în scurt timp, atât pentru a rezolva situaţia Greciei, cât şi pentru a preveni contagiunea către alte state, precum Spania, Portugalia sau Italia, a treia mare economie din zona euro.

Băncile străine vor ţine cont de actuala expunere faţă de România

La capitolul "Capitalizarea băncilor" se precizează o măsură de care va beneficia, printre alte state, şi România, respectiv faptul că băncile, în procesul de recapitalizare, trebuie să ţină cont de actuala expunere faţă de subsidiarele din toate statele membre ale UE. "Autorităţile naţionale de supraveghere, sub auspiciile Asociaţiei Bancare Europene, trebuie să se asigure că planurile băncilor de întărire a capitalurilor proprii nu duc la o scădere excesivă a efectului de pârghie, dar şi de faptul că se va menţine fluxul de creditare către economia reală, ţinând cont de actualele cote de expunere ale grupurilor, inclusvi ale subsidiarelor din toate statele membre", se precizează în comunicat.

Altfel spus, expunerea totală a băncilor străine, direct sau prin subsidiare pe România, ar trebui să rămână la cotele actuale, respectiv băncior nu le va fi permis să "scoată bani" din sistemul bancar local pentru a-şi mări capitalurile.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară, la finalul discuţiilor rezervate tuturor liderilor statelor membre UE, că s-a convenit includerea acestui paragraf, astfel încât statele direct implicate să nu fie în imposibilitatea de a se mai finanţa de pe piaţa internă.

Vezi aici textul Acordului de Salvare a Europei

Citeşte şi:

STUDIU BANCA MONDIALĂ: Un SFERT din COMPANIILE româneşti DE STAT sunt “de facto” în FALIMENT

Decizii cruciale pentru viitorul Europei la summitul de la Bruxelles

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel