"Se supune Camerei Deputaților spre adoptare proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar și tehnic, semnat la Rabat, la 27 februarie 2024", se arată în hotărârea de guvern.
Potrivit expunerii de motive a Legii pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar și tehnic, semnat la Rabat, la 27 februarie 2024,
"Relațiile diplomatice dintre România și Regatul Maroc au fost stabilite în februarie în context bilateral. Regatul Maroc este un partener important pentru România în Africa de Nord și, din această perspectivă, este importantă dezvoltarea, în continuare, a relațiilor dintre cele două state, inclusiv în domeniul apărării.
Regatul Maroc se evidențiază ca factor de stabilitate în Africa de Nord și are un rol important în lumea arabă, fiind un stat care militează activ la ONU, Uniunea Africană, Liga Statelor Arabe și Organizația Cooperării Islamice, pentru soluționarea pe cale pașnică a crizelor internaționale, depunând eforturi pentru promovarea toleranței, prevenirea extremismului violent, combaterea migrației ilegale și a terorismului. Din această perspectivă, Regatul Maroc a devenit un partener solid al Uniunii Europene în vecinătatea sudică a Mării Mediterane.
În ceea ce privește relația cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Regatul Maroc este parte la Dialogul Mediteranean din anul 1995, fiind printre primele state participante la inițiativă. Prin participarea în cadrul acestui format de cooperare, Regatul Maroc contribuie la consolidarea securității și stabilității regionale, prin dezvoltarea cooperării practice. Totodată, în cadrul Programului Individual de Parteneriat și Cooperare, sunt abordate domenii variate, precum apărarea cibernetică, interoperabilitatea cu structurile NATO, managementul crizelor, lupta împotriva terorismului, pregătirea populației civile, modernizarea forțelor armate, securitatea granițelor și diplomația publică".
"Inițiativa încheierii unui acord în domeniul apărării cu partenerul marocan se subsumează eforturilor de intensificare a dialogului politic și extindere a cooperării cu statele din Africa de Nord, pentru asigurarea unei zone de securitate și stabilitate în vecinătatea sudică a Uniunii Europene.
În anul 2005, au fost inițiate primele discuții între Ministerul Apărării Naționale din România și Ministerul Apărării din Regatul Maroc privind crearea cadrului juridic necesar pentru cooperarea în domeniul apărării.
Proiectul de acord redactat de partea română a fost aprobat pentru negociere de Consiliul Suprem de Apărare a Țării prin hotărârea nr. 91 din 23.09.2005 și trimis părții marocane în cursul aceluiași an.
În perioada octombrie 2005 - aprilie 2010, au avut loc discuții prin corespondență, acestea având în vedere, în special, prevederile care reglementează materia jurisdicției penale asupra personalului unei părți aflat pe teritoriul statului celeilalte părți.
În cursul anului 2016, partea română a transmis părții marocane un alt proiect consolidat. Pe baza acestuia, în decembrie 2019, la Rabat, a avut loc o rundă de negociere directă, la nivel de experți. Cu acest prilej, a fost convenit textul Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar și tehnic.
În martie 2020, partea marocană a confirmat că a îndeplinit deja procedurile interne necesare semnării documentului. Ulterior, în perioada mai - decembrie 2020, prin corespondență, au fost clarificate, cu partea marocană, aspectele privind eliminarea unor erori redacționale din textul Acordului.
Semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar și tehnic a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 126 din 14.09.2021.
Acordul a fost semnat la Rabat, la data de 27 februarie 2024, de către domnul Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale, pentru România, în baza deplinelor puteri eliberate de Ministerul Afacerilor Externe și de către domnul Abdeltif Loudiyi, ministrul delegat pe lângă șeful Guvernului, însărcinat cu Administrația Apărării Naționale, pentru Regatul Maroc.
Acordul-cadru are ca scop promovarea cooperării în domeniul apărării între cele două state, în concordanță cu legislațiile naționale și cu obligațiile internaționale asumate de către acestea, pe baza principiilor egalității, reciprocității și interesului reciproc. Acordul îmbracă forma unui tratat internațional la nivel guvernamental și conține prevederi referitoare la scop, domenii de cooperare, forme de cooperare, Comisia Militară Mixtă româno-marocană, protecția informațiilor clasificate, protecția drepturilor de proprietate intelectuală, aspecte financiare, aspecte legale, soluționarea disputelor și prevederi finale.
Părțile își propun să colaboreze în domenii precum industria de apărare, suport tehnic, mentenanță și modernizarea produselor furnizate, educație și pregătire militară, sprijin logistic, securitate cibernetică, medicină militară, legislație și istorie militară.
Acordul nu conține prevederi contrare legislației române și nici nu contravine obligațiilor și angajamentelor asumate prin alte documente internaționale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News