Iranul și SUA urmează să poarte discuții indirecte centrate pe un text propus recent de UE în cea mai recentă încercare de a reînvia acordul nuclear.
Discuțiile pentru relansarea acordului nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale urmează să fie reluate, în vreme ce reprezentanții Iranului și Statelor Unite se întorc la Viena pentru o nouă rundă de discuții mediată de Uniunea Europeană.
Coordonatorul blocului pentru discuții, Enrique Mora, pe lângă negociatorii de top din Teheran și Washington, s-ar fi întors miercuri în capitala Austriei pentru discuții indirecte care ar trebui să înceapă joi.
Formatul inițial – care include și China, Rusia, Franța, Germania și Regatul Unit, formând o Comisie Mixtă – care a început discuțiile pentru restabilirea acordului nuclear în aprilie 2021, va fi reluat.
Negociatorul-șef al Rusiei, Mihail Ulyanov, a scris pe Twitter că discuțiile se vor „relua în scurt timp” și că negociatorii ruși „sunt pregătiți pentru discuții constructive pentru a finaliza acordul”.
Mora a spus într-un tweet că un text propus de șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, în urmă cu două săptămâni, va sta la baza discuțiilor, iar reprezentantul blocului va efectua din nou diplomația navetă între Iran și SUA.
Delegația Iranului va fi condusă de Ali Bagheri Kani, care urmează să prezinte ideile Teheranului privind ridicarea sancțiunilor SUA și a sondelor de salvgardare privind programul nuclear al Iranului, care vor fi transmise negociatorului șef al SUA, Robert Malley.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a declarat miercuri că Teheranul este serios în ceea ce privește obținerea unui acord durabil.
El și-a exprimat, de asemenea, speranța că „celelalte părți vor crea și condițiile pentru progresul efectiv al discuțiilor prin adoptarea deciziilor necesare și concentrându-se serios pe rezolvarea problemelor rămase”, conform Al Jazeera.
Statele Unite au impus luni sancţiuni unor firme din China şi alte ţări pentru încălcarea embargoului petrolier împotriva Iranului.
Trezoreria şi Departamentul de Stat de la Washington au precizat că au fost sancţionate patru firme din Hong Kong, una din Singapore şi una din Emiratele Arabe Unite, potrivit Agerpres.
Companiile respective au contribuit la vânzări de ţiţei şi produse petrochimice în valoare de zeci de milioane de dolari în sud-estul Asiei. Trezoreria Statelor Unite a arătat că firma Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial, una din cele mai mari din Iran în domeniul intermedierii de tranzacţii cu produse petrochimice, a folosit firmele sancţionate pentru a facilita vânzările supuse embargoului.
Activele din SUA ale firmelor sancţionate sunt blocate, iar eventualii parteneri de afaceri riscă să fie de asemenea supuşi sancţiunilor.
SUA încearcă prin astfel de măsuri să facă presiuni asupra Iranului, pentru a determina regimul de la Teheran să îşi limiteze programul nuclear. Anunţul de luni constitue a treia rundă de sancţiuni legate de Iran impuse unor firme chineze în ultimele două luni.
De la începutul mandatului său, preşedintele american Joe Biden a fost reticent în privinţa sancţionării entităţilor chineze, în speranţa că va reuşi să reinstituie acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Iranul în 2015 (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu