Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale (GPMN) au convenit asupra semnării unui acord politic care stabilește formarea unei coaliții de guvernare pentru perioada 2024-2028.
Documentul, semnat pe 23 decembrie 2024 la București, detaliază principiile de funcționare, structura executivului și direcțiile prioritare de guvernare.
Acordul politic se bazează pe colaborare, transparență și responsabilitate, subliniind protejarea valorilor democratice și a statului de drept. Documentul reafirmă angajamentul partidelor semnatare față de parcursul pro-european și euro-atlantic al României, precum și obiectivul comun de a asigura stabilitatea politică necesară pentru un mediu investițional predictibil.
Conform acordului, noul executiv va fi format dintr-un prim-ministru, 16 ministere și trei funcții de viceprim-ministru. Repartizarea portofoliilor reflectă configurația coaliției: PSD va deține opt ministere, PNL șase, iar UDMR două. Fiecare minister va avea, de regulă, doi secretari de stat, cu posibilitatea de a ajunge la patru în cazul ministerelor cu activitate complexă.
Ion-Marcel Ciolacu, președintele PSD, este candidatul susținut pentru funcția de prim-ministru. Ministerele esențiale, precum Transporturile, Justiția și Sănătatea, vor fi coordonate de PSD, în timp ce PNL va gestiona portofolii precum Educația, Energia și Afacerile Externe. UDMR va administra Ministerul Finanțelor și cel al Dezvoltării Regionale.
Un principiu al funcționării coaliției este luarea deciziilor prin consens - eventualele dezacorduri sunt mediate în ședințele Coaliției, care se desfășoară săptămânal sau ori de câte ori este necesar.
Un element semnificativ al acordului politic îl constituie convenirea asupra unui candidat unic al coaliției pentru alegerile prezidențiale din 2025. Nominalizarea lui George Crin Laurențiu Antonescu reprezintă o decizie comună a partidelor semnatare și urmează să fie validată în forurile statutare ale acestora.
Acordul prevede organizarea de ședințe săptămânale ale liderilor de grup din Parlament, menite să asigure coordonarea activităților legislative și implementarea programului de guvernare. Deciziile adoptate în cadrul coaliției sunt obligatorii pentru toți reprezentanții susținuți în funcții publice.
Documentul este valabil pe întreaga durată a legislaturii 2024-2028, iar modificările ulterioare vor fi realizate prin consens între părțile semnatare. Încălcarea unor articole specifice din acord poate constitui motiv pentru denunțarea unilaterală a înțelegerii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu