Acordul privind exportul cerealelor pe Marea Neagră, în impas: Nicio perspectivă 'încurajatoare'

foto pexels
foto pexels

Nu există perspective "încurajatoare" pentru extinderea iniţiativei de export a cerealelor pe Marea Neagră în acest moment, a declarat o sursă familiară cu negocierile agenţiei ruse de presă RIA, preluată de Reuters, în observaţii publicate marţi dimineaţă devreme.

 

Alegeri prezidentiale 2024

Coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a spus luni că eforturile vor continua în zilele următoare pentru a prelungi un acord ce permite exportul în siguranţă pe Marea Neagră al cerealelor ucrainene, un pact din care Rusia a ameninţat că va ieşi la 18 mai din cauza obstacolelor la exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte.

Discuţiile "la nivel tehnic" vor continua, a declarat sursa neidentificată pentru RIA, dar când a fost întrebată despre perspectivele pentru extinderea acordului cerealelor, sursa a spus că "în acest moment nu există o perspectivă încurajatoare".

"Îmi este greu să spun ce se va întâmpla mâine. Poate se vor face progrese, dar dacă vorbim despre astăzi, nu sunt" perspective, a declarat această sursă citată de RIA.

"Dar toţi vrem şi suntem hotărâţi să ne asigurăm că activitatea mecanismului nu se opreşte", a adăugat ea.

Naţiunile Unite şi Turcia au intermediat acordul pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră în iulie anul trecut pentru a ajuta la abordarea unei crize alimentare globale agravate de invazia rusă a Ucrainei, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume. În acelaşi timp, ONU au convenit să ajute Moscova să-şi faciliteze propriile livrări agricole.

Deşi exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu sunt supuse sancţiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei în februarie 2022, Moscova afirmă că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au ridicat o barieră pentru livrări, aminteşte Reuters, potrivit Agerpres.

Miniștri din 12 țări UE acuză CE și cer clarificări ”urgente”: ”Acordul cerealelor” a fost făcut ”fără consultarea statelor membre”

Acordul făcut de Comisia Europeană ”subminează integritatea pieței interne a UE”, spun cele 12 guverne.

Miniștrii Agriculturii din 12 țări UE și-au exprimat ”îngrijorări serioase” cu privire la un compromis recent la care au ajuns Bruxelles-ul și cinci membri estici ai blocului pentru a restricționa importurile de produse agricole ucrainene.

La sfârșitul lunii aprilie, România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis importurile de cereale din națiunea lovită de război. Comisia Europeană a răspuns cu o propunere de a acorda 100 de milioane de euro în ajutor fermierilor din acele țări, precum și o interdicție temporară a importurilor ucrainene către aceștia, cu excepția cazului în tranzit către alte națiuni. 

Într-o scrisoare puternic formulată trimisă Comisiei Europene și văzută de Politico, cei 12 miniștri ai agriculturii au declarat că acordul ”subminează integritatea pieței interne a UE”.

Vezi continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel