Exxon Mobil a anunţat că ar vrea să cumpere toate acţiunile gigantului Pioneer Natural Resources.
Afacerea ar fi evaluată la 59,5 miliarde de dolari, ceea ce ar propulsa producătorul american de gaz şi petrol în vârful ierarhiei din SUA. Ar fi tranzacția secolului și cea mai mare achiziție a Exxon de la acordul cu Mobil din 1998 (81 de miliarde de dolari).
Exxon a oferit 253 de dolari per acţiune celor de la Pioneer. Marţi, pe bursă, acţiunile Pioneer valorau 237,41 dolari, iar înainte de deschiderea bursei de miercuri acestea crescuseră la 239,98 dolari, în timp ce acţiunile Exxon au stat pe loc.
Mutarea ar fi cea mai importantă pentru Exxon, după ce în 1998 a cumpărat Mobil Oil cu 81 de miliarde de dolari, scrie Reuters.
Joi, capitalizarea de piaţă a Pioneer se situa la 50 de miliarde de dolari, iar cea a Exxon la 436 de miliarde de dolari. Exxon este cel mai mare producător american de petrol cu o producţie medie de 3,8 de milioane de tone echivalent petrol pe zi (boed) de pe urma operaţiunilor sale globale. Câştigurile companiei s-au situat la un nivel record anul trecut - 55,7 miliarde de dolari.
În trimestrul doi din 2023, Exxon a produs aproximativ 620.000 boed în Bazinul Permian, un nivel record pentru companie, dar mult sub nivelul producţiei de acolo al Pioneer, de 711.000 boed.
Experţii antitrust spun că Exxon şi Pioneer au o şansă importantă să completeze această afacere, deşi ar putea fi priviţi cu circumspecţie de ceilalţi jucători din piaţă. Principalul argument pentru realizarea afacerii este faptul că, deşi ar deveni cel mai mare producător, împreună ar fi tot o mică parte din piaţa globală de gaze şi petrol.
Darren Woods, CEO-ul Exxon, a respins presiunile politice pentru a îmbrăţişa energia regenerabilă, aşa cum au făcut majoritatea jucătorilor europeni. Din acest motiv, a fost criticat intens, şi s-a spus despre că el rămâne agăţat de o strategie dependentă de petrol în ciuda schimbărilor climatice presante.
"Capabilităţile combinate ale celor două companii vor asigura plus valoare pe termen lung, mai mult decât oricare companie este capabilă să facă de una singura", a declarat Woods.
Exxon a avut în 2022 un profit de 56 de miliarde de dolari, la doi după ce a înregistrat pierderi de 22 miliarde de dolari din cauza pandemiei.
Pioneer este cel mai mare operator, fiind responsabil de 9% din producţia brută, în timp ce Exxon ocupă locul 5, cu 6% din producţie, conform analizei pieţelor de capital din SUA.
"Combinarea acestor companii creează o companie de energie diversificată, cu o mai mare amprentă în bazinul Permian", a declarat şi Scott Sheffield, CEO-ul Pioneer.
Bazinul Permian este extrem de valoros în SUA, graţie costului mic de extracţie al petrolului şi gazelor. Costurile sunt, în medie, de 10,5 dolari per baril.
În iulie, Exxon a căzut de acord pentru preluarea Denbury, o afacere de 4,9 miliarde de dolari. Denbury era o firmă mică producătoare de ţiţei cu o reţea importantă de conducte pentru transportul dioxidului de carbon şi cu depozite subterane. Achiziţia a avut rolul de a mări impactul Exxon în zona decarbonizării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu