Acordul Ucraina-Olanda care deblochează 2 miliarde de dolari în ajutor financiar

Fotografie creată de Mathias Reding, de la Pexels
Fotografie creată de Mathias Reding, de la Pexels

Acordul prevede și asistență continuă timp de 10 ani între cele două țări.

Ucraina și Țările de Jos au semnat un acord de securitate vineri, care va furniza Kievului două miliarde de euro în asistență militară în acest an, a declarat președintele Volodymyr Zelensky.

Kievul s-a confruntat cu o presiune intensă pe frontul de luptă în ultimele trei luni și a cerut aliaților occidentali să trimită mai multă ajutor, în timp ce se confruntă cu lipsa de muniție.

Acordul a fost semnat în cadrul unei întâlniri dintre Zelensky și prim-ministrul olandez Mark Rutte în Kharkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina și o țintă frecventă a atacurilor ruse.

"Astăzi, Mark Rutte și cu mine am semnat un acord bilateral de securitate între Ucraina și Țările de Jos", a spus Zelensky într-o postare pe rețelele sociale.

"Documentul prevede două miliarde de euro în asistență militară din partea Țărilor de Jos în acest an, precum și asistență continuă în domeniul apărării pe parcursul următorilor 10 ani", a adăugat el, potrivit MacauBusiness.

Ucraina a avertizat luna trecută că a primit mai puțin de o treime dintr-un milion de proiectile de artilerie pe care Uniunea Europeană promisese să le livreze și se luptă să-și mențină apărarea.

Forțele sale s-au retras din orașul estic Avdiivka în februarie din cauza dificultăților în asigurarea muniției, cedând Moscovei prima sa câștigare teritorială majoră în peste un an.

Citește și: Pierderile Ucrainei pe câmpul de luptă ar putea face războiul mai periculos pentru Rusia

Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

„După stabilirea controlului asupra importantului bastion inamic Avdiika, forțele ruse continuă să-și îmbunătățească pozițiile în sectoarele Donețk și Kupiansk, ocupând poziții înalte de la armata ucraineană. De la începutul anului, 327 de kilometri pătrați au fost eliberați de forțele naziste”, a declarat Șoigu în urmă cu câteva zile. 

CItește și: Zelenski, vizită surpriză în Arabia Saudită, la prietenul lui Putin: „Suntem foarte aproape de organizarea primului Summit pentru Pace”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel