Un judecător militar a decis că acordurile de recunoaștere a vinovăției semnate de Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atacurilor din 11 septembrie, și doi co-inculpați sunt valide, anulând o dispoziție a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care le anulase, a anunțat un oficial guvernamental american.
Citește și: Le Pen, speriată de noul mandat al lui Trump
Oficialul a oferit aceste informații sub anonimat, deoarece decizia judecătorului, colonelul Forțelor Aeriene Matthew McCall, nu a fost încă publicată oficial, scrie Voice of America.
Dacă procurorii guvernamentali sau alte părți nu contestă din nou acordurile de recunoaștere a vinovăției, decizia lui McCall va permite celor trei acuzați să-și declare vinovăția în curând în fața tribunalului militar din Guantanamo Bay, Cuba. Aceasta ar reprezenta un pas important spre soluționarea unui caz de lungă durată, marcat de provocări legale în cadrul uneia dintre cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria Statelor Unite.
Acordurile prevăd evitarea pedepsei cu moartea pentru Mohammed și doi co-inculpați, Walid bin Attash și Mustafa al-Hawsawi, în schimbul recunoașterii vinovăției. Procurorii au negociat acordurile cu avocații apărării în condiții oficiale, iar oficialul responsabil cu comisiile militare de la baza navală din Guantanamo Bay le-a aprobat anterior.
Publicarea acordurilor a stârnit reacții puternice, în special din partea unor membri republicani ai Congresului. În câteva zile, Austin a emis un ordin prin care le-a anulat, susținând că acorduri de recunoaștere a vinovăției în cazuri care pot presupune pedeapsa cu moartea, într-un context atât de grav, trebuie să fie decise doar de secretarul apărării.
Această situație, alături de încercarea lui Austin de a anula acordurile, a devenit una dintre cele mai tensionate episoade ale unui caz marcat de întârzieri și provocări juridice, inclusiv audieri premergătoare pentru a determina admisibilitatea declarațiilor inculpaților, având în vedere tratamentul brutal la care au fost supuși în custodia CIA.
Major General Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că Pentagonul analizează decizia judecătorului și nu a oferit alte comentarii. Site-ul de știri juridice Lawdragon, care a acoperit de mult timp procesele de la Guantanamo, și The New York Times au fost primele care au raportat această decizie.
McCall a precizat, într-o decizie de 29 de pagini, că Austin nu avea autoritatea legală să anuleze acordurile și că acțiunea sa a venit prea târziu, după ce oficialul responsabil din Guantanamo le aprobase deja. Judecătorul a argumentat că respectarea ordinului lui Austin ar oferi secretarului apărării o „putere de veto absolută” asupra oricărui act cu care nu este de acord, contrar independenței oficialului care prezidează procesele de la Guantanamo.
În timp ce familiile unor victime și alți susținători cer ca procesele pentru atacurile din 11 septembrie să continue până la verdictul final și, eventual, la condamnări la moarte, experții juridici subliniază că nu este clar dacă acest lucru va fi posibil vreodată. Dacă procesele vor ajunge la faza de sentință, Curtea de Apel a Districtului Columbia ar trebui probabil să analizeze numeroasele aspecte ridicate în timpul apelurilor împotriva pedepsei capitale.
Printre problemele juridice majore care ar putea fi abordate se numără distrugerea de către CIA a înregistrărilor video ale interogatoriilor, dacă revocarea acordurilor de către Austin a fost o interferență ilegală și dacă tortura aplicată inculpaților a contaminat ulterioarele interogatorii „curate” ale echipelor FBI care nu au implicat violență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu