Parlamentul European a decis suspendarea acreditărilor temporare ale tuturor noilor deputaţi spanioli în urma unui incident cu Carles Puigdemont şi un alt separatist catalan, informează AFP vineri, citând surse concordante. Lui Carles Puigdemont şi Toni Comin li se refuzase miercuri seara intrarea în Parlamentul European şi posibilitatea de a se acredita temporar pe motivul că parlamentul nu dispunea încă de 'lista oficială' a aleşilor spanioli, a relatat pentru AFP Paul Bekaert, unul dintre avocaţii lui Carles Puigdemont.
Or, alţi aleşi spanioli se acreditaseră deja, potrivit avocatului, care a denunţat o decizie 'arbitrară şi discriminatorie' a serviciilor Parlamentului cu privire la cei doi separatişti.
Sesizat pe de altă parte de cei trei preşedinţi ai delegaţiilor spaniole ale partidelor popular (PPE), socialist şi Cuidadanos, opuse separatiştilor şi care au evocat riscul unor 'perturbări politice în Spania', preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a luat decizia de a suspenda toate acreditările temporare ale aleşilor spanioli.
Notând că rezultatele oficiale definitive nu sunt încă publicate în Spania, Tajani explică luarea acestei decizii pentru 'a evita orice interfernţă cu o procedură naţională', în răspunsul dat celor trei aleşi.
"Teatrul absurdului spaniol a fost importat în Parlamentul European', a comentat avocatul. Fost preşedinte regional catalan, Carles Puigdemont, care s-a stabilit în Belgia pentru a scăpa de urmăririle judiciare în Spania, era în fruntea listei separatiştilor 'Liberi pentru Europa', care obţinut două mandate în alegeri. Potrivit surselor parlamentare spaniole, alegerea sa nu trebuia totuşi validată decât după depunerea personal a jurământului în faţa Comisiei electorale spaniole. Or, el ar fi fost arestat imediat dacă se întorcea în Spania. Potrivit apărării sale, această depunere a jurământului nu este prevăzută deloc de legislaţia europeană şi este contrară regulilor Parlamentului European. Puigdemont afirmă şi că poate dispune de imunitate parlamentară de la alegerea sa la europarlamentare. Notificarea oficială a alegerilor de către autorităţile spaniole trebuie comunicată PE în termen de 20 de zile după scrutin, potrivit avocatului. 'Dacă Parlamentul European se lasă influenţat de un stat membru pentru a interzice ca un deputat să poată să-şi ocupe locul, ne vom adresa Curţii de justiţie europeană", a avertizat avocatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News