Act de donație sau act de vânzare-cumpărare? Ce e mai bine să alegi

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Din start, un lucru este sigur, actul de vânzare-cumpărare prezintă o siguranță mai mare față de actul de donație, deoarece trebuie îndeplinite o serie de criterii clare pentru a putea fi revocat. 

Actul de donație vs. actul de vânzare-cumpărare: tot ce trebuie să știi

Actul de donație este un contract prin care donatorul transmite în mod gratuit și irevocabil un bun mobil (bani) sau imobil (case, apartamente, terenuri sau orice alt tip de construcție) unui donatar, adică celui care acceptă donația.

Donația este un act cu titlu gratuit pentru că donatorul își asumă să procure donatarului un beneficiu, fără să primească nimic în schimb.

Actul de vânzare-cumpărare presupune transferul proprietății unui teren, apartament sau casă unei alte persoane în schimbul unui preț.

În principiu, și actul de donație este o opțiune aproape la fel de sigură ca actul de vânzare-cumpărare. Există însă câteva excepții care duc la situația în care donatorul are dreptul să își retragă donația.

Când poate fi atacat în instanță un act de donație

Dacă ești în poziția de donatar, adică dacă ai primit o donație pe care vrei să nu riști să o pierzi, atunci ar fi bine să ai în vedere evitarea oricarei dintre următoarele situații:

  • după decesul donatorului, soțul supraviețuitor, părinții defunctului, copiii sau nepoții pot ataca actul de donație în instanță dacă nu li s-a acordat deja din timpul vieții donatorului bunuri în mod egal;

  • actul de donație semnat între soți poate fi revocat, însă doar pe durata căsniciei;dacă în actul de donație este stipulată clauza întreținerii pe care donatarul nu o respectă, refuzând să îi asigure donatorului îngrijiri medicale, alimente și alte bunuri necesare vieții, atunci actul poate fi revocat;

  • actul de donație poate fi revocat dacă donatarul manifestă ingratitudine față de donator; ingratitudinea se traduce prin acte de violență față de donator sau chiar atentarea la viața acestuia.

Când este actul de donație 100% sigur?

Un act de donație este 100% sigur și irevocabil atunci când nu există mai mulți moștenitori. De exemplu, un individ alege să doneze o proprietate unicului copil sau nepot.

În cazul în care nu există niciun moștenitor legal, donatorul poate dona un imobil oricui dorește, chiar dacă nu există legături de rudenie. În lipsa moștenitorilor legali, actul de donație este inatacabil în instanță.

Dacă în actul de donație este prevăzută clauza întreținerii, donatarul trebuie să facă tot posibilul pentru a respecta și a îndeplini această clauză. În situația în care în actul de donație nu este prevăzută nicio clauză, donatarul nu are obligații, potrivit Startcad.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel