Acțiunile europene s-au prăbușit luni, după o săptămână cu super câștiguri. Ultimele informații de pe bursă

foto pexels
foto pexels

Acțiunile europene au scăzut luni, după câștiguri puternice săptămâna trecută, în condițiile în care acțiunile de automobile și de lux au scăzut, în timp ce comentariile marilor oficiali ai băncii centrale au înlăturat pariurile privind reducerea timpurie a ratei dobânzii.

STOXX 600 paneuropean a scăzut cu 0,1% până la ora 09:22 GMT, după ce a înregistrat o serie de victorii de cinci săptămâni din aprilie, când pivotul dovish al Rezervei Federale a impulsionat săptămâna trecută pariurile de reducere a ratelor.

Automobilele au pierdut 0,9%, Mercedes Benz din Germania, BMW Group și Volkswagen scăzând cu peste 1% fiecare. Programul german de subvenții pentru vehicule electrice se va încheia prematur luni, după ce a plătit aproximativ 10 miliarde de euro din 2016.

Giganții de lux LVMH, Richemont și Hermes au scăzut și ei cu peste 1%, indicele sectorial mai larg pierzând cu 1,4%.

Furnizorul suedez de servicii financiare Nordnet a coborât cu 5,5% până la ultimul nivel al STOXX 600, după ce Barclays a retrogradat acțiunile la „subponderare” de la „supraponderare”, reducându-și și prețul țintă, arată Reuters. 

DiaSorin a scăzut cu 3,3% după ce firma italiană de diagnosticare și-a emis planul de afaceri 2024-2027.

Între timp, energia a fost cel mai mare câștig sectorial, adăugând 0,9%, prin prețurile mai mari la țiței.

OCI a crescut cu 12,5%, conducând la câștiguri ale indicelui pan-european, deoarece producătorul olandez de produse chimice urmează să-și vândă participația la Iowa Fertilizer Company pentru 3,6 miliarde de dolari.

Vodafone a câștigat 6,4% prin propunerea făcută Iliad de a-și fuziona afacerile italiene, conducând o creștere cu 0,5% a telecomunicațiilor.

Compania daneză de transport maritim A.P. Moller-Maersk a crescut cu 1,2% după ce militanții Houthi susținuți de Iran din Yemen au intensificat atacurile asupra navelor din Marea Roșie.

Proprietarul Ladbrokes, Entain, a câștigat 5,3% în urma unui upgrade Jefferies la „cumpărare” din „hold”, în timp ce Raiffeisen a crescut cu 1,3% după ce Ucraina a scos creditorul austriac de pe lista neagră.

Reuters a raportat că factorii de decizie ai BCE sunt dornici să păstreze mesajul privind ratele dobânzilor mai mari pentru mai mult timp până în martie, făcând dificile orice reduceri înainte de iunie. Factorul de politici Bostjan Vasle a declarat că așteptările pentru reducerea ratei dobânzilor în martie sau aprilie sunt premature.

„În Europa, activitatea economică stagnează în cel mai bun caz și chiar și acum BCE pare reticentă în a contracara o reducere a ratei dobânzii, chiar dacă este în mod clar necesară o reducere a costurilor îndatorării, având în vedere că inflația totală a revenit la o distanță apropiată de 2% țintă”, a declarat Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets.

Pentru mai multe indicii despre starea ciclului politicii monetare globale, investitorii vor monitoriza prețurile de consum din zona euro din noiembrie, decizia băncii centrale a Japoniei și indicatorul de inflație preferat de Fed - cheltuielile de consum personal pentru noiembrie pe parcursul acestei săptămâni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel