Află ce declarații au făcut analistul economic Adrian Negrescu și jurnalistul Val Vâlcu despre faptul că acțiunile companiei Gabriel Resources s-au prăbușit.
Gabriel Resources (simbol bursier GBU), compania responsabilă de proiectul Roșia Montană, se așteaptă să înceapă săptămâna de tranzacționare la Bursa de Valori din Toronto cu o scădere abruptă a prețului la acțiuni, ca reacție la decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID).
Conform informațiilor transmise pe site-ul Bursei de Valori din Toronto, acțiunile GBU se situează la 0.01 dolari canadieni înainte de deschiderea şedinţei bursiere. Prețul este încadrat în segmentul National Best Bid and Offer (NBBO), un segment pentru cerere și ofertă.
„Pentru că totul era o super afacere speculativă, nimic altceva, gândiți-vă, Gabriel Resource avea exploatarea montană și nimic altceva. Da, crescuseră foarte mult acțiunile spre 0,87 de dolari canadieni înainte de anunțul deciziei tribunalului, ca urmare a declarațiilor iresponsabile ale politicienilor români. Iar acum da, era de așteptat să se prăbușească în condițiile în care, practic, nu mai are obiectivul muncii, nu mai are această exploatare. (...) În zona Roșia Montană au foarte multe proprietăți imobiliare, au cumpărat case, au cumpărat terenuri, au cumpărat foarte mult. Probabil cred că mulți dintre acționari, în urma acestei prăbușiri de la bursă se uită cu foarte mare interes dacă conducerea companiei va lua decizia de a vinde activele în așa fel încât să salveze ce se mai poate din această afacere.
Din punctul meu de vedere, a avut multe, multe semne de întrebare legat de sănătatea unui business, pentru că, până la urma urmei, n-a fost decât un simplu artificiu de bursă ce s-a întâmplat până acum, nimic altceva. N-au extras nimic de acolo, n-au început niciun fel de exploatare, au avut niște acte care ridicau semne de întrebare legate de modul în care făceau explorările. Au fost atât de multe semne de întrebare încât era de așteptat ca și producțiile să fie pe măsura ascensiunii spectaculoase a titlurilor în urma declarațiilor ministrului Finanțelor, a domnului premier și a tuturor celor care s-au grăbit să anunțe un verdict fără să se gândească, fără să să-și imagineze, până la urma urmei, consecința vorbelor lor din prisma rolului pe care-l au în economie, în societate”, a precizat analistul economic Adrian Negrescu, în direct la B1 TV.
„Eu cred că trebuie pregătit publicul pentru veștile proaste și asta ar fi fost cu adevărat o veste tragică. Uitați-mă că plâng, am lacrimi în ochi de grija investitorilor de la Bursa din Toronto care, să fim cinstiți, e așa-numitul capitalism de cazinou, nemții i-au spus totdeauna capitalismul de fabrică. Astea sunt speculații, de când vorbim noi, 700 de milioane sau 800 s-au pierdut, s-au câștigat de 10 ori. Adică suma e insignifiantă față de ce se întâmplă la bursă, iar speculatorii, mă rog, investitorii, asta fac, cumpără. N-o să închidă, pentru că e dreptul la recurs. Decizia s-a luat cu doi la unu, deci nu e foarte clar cum se merge în recurs.
Are o amprentă, o componentă ideologică aici. Suntem în epoca în care mediul contează, nu cred că judecători nu sunt sensibili la treaba asta și este foarte posibil ca la Curtea Supremă, dacă ne gândim ce e în SUA de exemplu, sigur, nu ne gândim că judecătorii sunt influențați ca la noi, da' dacă Donald Trump era președinte, poate decizia era altfel pentru că societatea mergea în direcția asta. Vom vedea, va fi recursul într-un an, când va fi. Deci, speculanții, cei care au acțiuni, n-o să le dea foc cum și-au dat românii la carnetul de partid”, a declarat jurnalistul Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu