Bursa a crescut cu 0,22% la deschiderea şedinţei de marți, într-o piaţă în care acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 6,34%, după ce Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor a fost înlocuit week-end şi acţionarii au aprobat distribuirea de dividende suplimentare de 98,4 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut si constituite din sumele reprezentand dividende neridicate timp de trei ani.
După primele minute de tranzacţionare de marţi, acţiunile SIF Muntenia erau cotate la 0,755 lei. Aceste titluri au fost oprite vineri şi luni de la tranzacţionare pentru derularea AGA şi informarea investitorilor cu privire la hotărârile acţionarilor, scrie Mediafax.
Noua componenţă a Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia a fost aleasă de un grup de investitori care au susţinut propunerile omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 5% din titlurile SIF Muntenia, şi fondului de investiţii ING International Romanian Equity.
A fost pentru prima dată, în istoria celor cinci SIF-uri, când un grup de acţionari reuşeşte să schimbe conducerea, fapt care nu ar fi fost posibil fără ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din capital.
"Sperăm ca după AGA la SIF Muntenia să nu mai auzim de cazuri de concertare abuzivă la SIF-uri şi nici de situaţii în care acţionarii să nu voteze cu toate acţiunile pe care le deţin", a spus Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.
Ştirile privind deciziile AGA de la SIF Muntenia i-au determinat pe unii investitori să anticipeze schimbări şi în managementul celorlalte patru SIF-uri, astfel că aceştia au ridicat preţurile. Acţiunile SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia au încheiat şedinţa precedentă cu creşteri de 2,76% - 5,88%.
După primele minute de tranzacţionare de marţi, titlurile SIF Transilvania şi SIF Moldova avansau cu 0,85% şi, respectiv, cu 2,2%, iar acţiunile SIF Banat-Crişana erau în stagnare. Titurile SIF Oltenia se corectau uşor, cu 0,58%, după ce luni au înregistrat cea mai accelerată creştere dintre SIF-uri, de 5,88%.
La ora 10:21, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 1,47%.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere foarte uşoară, cu 0,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,13% peste închiderea de luni.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,39%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a urcat cu 0,39%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni emise doar 16 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea "Internaţionale". Transferurile au cumulat 803.000 de lei (177.000 de euro), valoarea fiind cu 45% peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 554.000 de lei (123.000 de euro).
Acţiunile SIF Muntenia erau cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 537.000 de lei, şi au asigurat două treimi din rulajul bursei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News