Activiști de mediu, acuzați că au deteriorat un tablou semnat de Van Gogh. Daune de mii de lire

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Trei susținători ai campaniei „Opriți petrolul” au fost audiați în Londra după ce ar fi avut de-a face cu distrugerea ramei unui tablou semnat de Van Gogh.

Trei activiști de mediu au negat că au deteriorat un tablou semnat de Vincent van Gogh afișat într-o galerie de artă din centrul capitalei britanice Londra.

Conform BBC, susținătorii campaniei „Opriți petrolul”, Emily Brocklebank (23 de ani), Xavier Gonzales-Trimmer (21 de ani) și Louis McKechnie (21 de ani), au fost acuzați că au adus daune de 2.200 lire ramei tabloului pictat de artistul olandez. Aceștia s-ar fi legat de pictura „Piersici înfloriți” (1889) care este afișată la Galeria de Artă Courtauld din Londra. Cele două tinere au depus mărturie și au negat faptele, în timp ce Xavier nu a participat la proces.

„Ei nu-și neagă prezența acolo, dar cu siguranță nu au avut de-a face cu tabloul”, a transmis avocata Aneka Thirurajah.

Activiștii de mediu au blocat o autostradă din Elveția, la începutul anului

Activişti de mediu au blocat pentru scurt timp, în aprilie, o cale de acces pe o autostradă în Lausanne, Elveţia, provocând un blocaj major la o oră de vârf înainte de a fi îndepărtaţi de poliţie, relatează AFP, citat de Agerpres. Mai mulţi activişti s-au aşezat pe autostradă în jurul orei 06:00 GMT pentru a bloca traficul, purtând pancarte cu mesajul "Renovate Switzerland", de la numele mişcării lor.

Zece persoane au fost arestate

Patrulele de poliţie sosite la faţa locului au evacuat rapid protestatarii fără incidente. Într-un mesaj pe Twitter, poliţia cantonală a afirmat că a "arestat circa zece persoane care au blocat circulaţia vehiculelor (...) între orele 07:50 şi 08:20. Traficul a fost restabilit la ora 08:22".

Aceşti activişti - care au acţionat pentru prima dată în Elveţia şi care pretind că aparţin unei mişcări care există deja în circa zece ţări - cer guvernului federal un plan de reabilitare termică a locuinţelor pentru a reduce emisiile de CO2 şi dependenţa energetică a Elveţiei - o temă cu o rezonanţă deosebită în plină criză a gazului rusesc.

"În prezent, Elveţia nu are un plan concret pentru a-şi îndeplini angajamentele în materie de climă şi pentru a reduce emisiile de CO2", a declarat Cécile Bessire, membră a grupării.

Activiștii cer o soluție la criza locuințelor care au nevoie de izolație

Activiştii "cer Consiliului Federal să ia cele mai simple măsuri şi cele mai evidente pentru a găsi o soluţie la criză", a adăugat ea, solicitând stabilirea unui plan naţional de reabilitare, până în 2040, a unui milion de locuinţe care au nevoie urgent de izolaţie.

Ei cer subvenţii pentru reabilitarea termică a clădirilor în valoare de un miliard de franci (aproximativ aceeaşi sumă în euro) anual, începând din 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel