Activistul canadian, Paul Watson, ”apărătorul balenelor”, eliberat din închisoare

FOTO cu rol ilustratv: Freepik
FOTO cu rol ilustratv: Freepik

”Apărătorul balenelor”, Paul Watson (74 de ani), a fost închis aproape 5 luni în închisoarea din Nuuk (Groelanda).

Paul Watson, activist ecologist canadian, în vârstă de 74 de ani, cunoscut ca apărător al balenelor, a fost eliberat din închisoare după decizia Danemarcei de a nu îl extrăda în Japonia, a anunțat Poliția din Groenlanda, citată de AFP.

”Poliția groenlandeză l-a notificat astăzi pe Paul Watson și pe avocatul său în legătură cu decizia Ministerului Justiției în dosarul de extrădare. Apoi, Paul Watson a fost eliberat la ora locală 08:46” (10:46 GMT), a precizat Poliția groenlandeză într-un comunicat.

”Arestarea mea a atras atenția comunității internaționale asupra continuării de către Japonia a operațiunilor ilegale de vânare a balenelor”, a declarat el după eliberarea din închisoare. ”Aceste ultime cinci luni au fost o extensie a campaniei” de luptă împotriva vânătorii de balene, a adăugat Paul Watson.

Danemarca a refuzat marți să îl extrădeze în Japonia, care a emis pe numele său un mandat de arestare din cauza unei acțiuni ce viza o navă-uzină specializată în vânătoarea de balene. Decizia de marți este considerată o mare victorie de apărătorii mediului înconjurător.

Paul Watson a petrecut aproape cinci luni în închisoarea din Nuuk, capitala Groenlandei

Autoritățile nipone l-au acuzat că ar fi fost responsabil de daune și răniri la bordul unei baleniere japoneze în 2010 în cadrul unei campanii desfășurate de organizația ecologistă Sea Shepherd.

Americano-canadianul de 74 de ani fusese arestat în portul orașului Nuuk pe 21 iulie după reactivarea unei cereri de arestare emisă de Japonia în 2012 în baza unei notificări roșii a Interpol. Atunci, Paul Watson se afla cu nava lui în drum spre a intercepta o balenieră japoneză nou-nouță.

Danemarca și-a bazat refuzul de extrădare pe ”durata totală a detenției lui Paul Franklin Watson după arestarea sa din 21 iulie 2024 și până la executarea unei eventuale decizii de extrădare și pe (faptul că) acțiunile pentru care se solicită extrădarea datează de peste 14 ani, precum și pe natura faptelor în general”.

”Japonia a încercat să îl reducă la tăcere pe un om a cărui singură infracțiune este aceea de a fi denunțat ilegalitatea unui masacru industrial deghizat în cercetare științifică”, a reacționat unul dintre avocații activistului, Francois Zimeray.

”Lupta nu s-a terminat”

Unul dintre consilierii săi consideră că ”lupta nu s-a încheiat încă”.

”Va trebui acum să atacăm în instanță notificarea roșie a Interpol și mandatul de arestare japonez, pentru a ne asigura că Paul Watson va putea din nou să călătorească peste tot în lume, în deplină siguranță, și să nu mai treacă niciodată printr-un incident similar”, a adăugat Jean Tamalet, de la cabinetul de avocatură King & Spalding.

Arestarea lui Paul Watson a stârnit un val de simpatie în Franța, țară ale cărei autorități i-au cerut în mod public Danemarcei să nu îl extrădeze, precum și în rândul apărătorilor cauzei mediului.

”Ce ușurare! Salut eliberarea lui Paul Watson, după 149 de zile de detenție în Danemarca. Mobilizarea colectivă a dat roade”, a scris pe platforma X (fosta rețea Twitter) ministrul francez pentru Tranziție Ecologică, Agnes Pannier-Runacher.

Pe lângă natura detenției pe care o consideră nefondată, apărătorii activistului au denunțat în special lacunele sistemului judiciar japonez.

”În Japonia există o prezumție de vinovăție. Procurorii sunt mândri să anunțe că au o rată a condamnărilor de 99,6%”, a declarat Francois Zimeray.

Guvernul danez s-a distanțat însă de aceste afirmații.

”Decizia de azi nu înseamnă că Danemarca împărtășește îngrijorările care au fost exprimate în anumite cercuri în legătură cu sistemul juridic japonez și cu protecția drepturilor omului în Japonia în cadrul acestui dosar special”, a subliniat ministrul danez al Justiției, Peter Hummelgaard, citat într-un comunicat.

”Japonia este o societate democratică, guvernată de statul de drept și care respectă drepturile fundamentale ale omului”, a adăugat ministrul danez, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel