Experții în sănătate au determinat faptul că mișcarea fizică poate proteja creierul de demență, chiar și atunci când apar primele semne ale bolii.
Exercițiile fizice sunt bune pentru orice persoană și s-a demonstrat faptul că efortul fizic îmbunătățește funcțiile aproape fiecărui organ al corpului, poate să lupte cu aproape orice boală diagnosticată de medici și îmbunătățește aproape orice stare de sănătate îndurată zilnic, scrie CNN.
Dar veștile sunt din ce în ce mai bune. Un nou studiu a descoperit că exercițiile fizice măresc nivelul unei proteine cunoscute, întăresc comunicarea dintre celulele creierului prin intermediul sinapselor, care poate fi un factor cheie în menținerea demenței la distanță.
Efectul protector a fost găsit chiar și la persoanele în vârstă active al căror creier prezenta semne de plăci și alte simptome distinctive ale bolii Alzheimer și ale altor boli cognitive.
”Sinapsele sunt joncțiunile de comunicare esențiale dintre celulele nervoase și sunt, într-adevăr, unde magia se întâmplă atunci când vine vorba de cogniție”, a spus autorul studiului, Kaitlin Casaletto, profesor asistent de neurologie la Centrul de memorie și gerontologie de la Universitatea din California, San Francisco, într-un email.
”Toată gândirea și memoria noastră apar ca urmare a acestor comunicări sinaptice”, a adăugat aceasta.
Studiile anterioare au arătat că activitatea fizică poate reduce riscul de demență cu 30% până la 80%, ”totuși nu înțelegem cum se întâmplă acest lucru la nivel biologic la oameni”, a explicat Casaletto.
”Am descris, pentru prima dată la oameni, că funcționarea sinaptică poate fi o cale prin care activitatea fizică promovează sănătatea creierului”, a spus ea, adăugând că studiul ar putea arăta doar o asociere, nu neapărat cauza și efectul.
Cu toate acestea, a adăugat Casaletto, ”cred că aceste descoperiri încep să susțină natura dinamică a creierului ca răspuns la activitățile noastre și capacitatea creierului în vârstă de a genera răspunsuri sănătoase la activitate chiar și la cele mai înaintate vârste”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu