Europarlamentarul Carmen Avram a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS în ce constă suspendarea activităţii Parlamentului European, după creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus, dar şi care sunt măsurile extreme la care s-ar putea ajunge.
Publicitate
"Pentru moment este vorba doar de şedinţele de săptămâna aceasta. Trebuia să aibă loc plenara şi la presiunea mai multor deputaţi care i-au scris preşedintelui Parlamentului European, s-au luat măsurile astea drastice. Urmează să se ia o decizie şi pentru săptămânile următoare, pentru că vine o a doua sesiune la Strasbourg în doar 2 săptămâni. Se vorbeşte deja, pe surse, despre blocarea Belgiei. Românii care lucrează la Parlamentul European se gândesc, astfel, să plece acasă, pentru că nu vor să fie închişi în Belgia şi să rămână acolo pe perioadă nedeterminată.
Nu ştiu dacă vor fi şi băgaţi în carantină, este posibil ca doar cei care vin din focare. Deciziile trebuie luate rapid, e clar, vor fi decizii grele de luat în fiecare zi. Deocamdată, în Belgia nu e atât de grav, dar numărul cazurilor a crescut foarte foarte repede, sunt aproape 200 acum. Acum două săptămâni era relaxare, cam aşa cum e la noi. Problema mare este că Parlamentul European nu e foarte sigur pentru europarlamentari şi staff, e un circuit închis. Staff-ul era nemulţumit de faptul că măsurile s-au luat în principal pentru europarlamentari şi ei au fost lăsaţi, cumva, deoparte.
Eurodeputaţii sunt, însă, cei care au protestat. Am văzut mesaje de la doctori europarlamentari care i-au scris preşedintelui şi i-au cerut să facă ceva repede şi să închidă Parlamentul, pentru că nu doar că vin eurodeputaţii din alte părţi la Bruxelles, dar se mai şi întorc acolo şi riscă să îi îmbolnăvească pe cei de acasă.", a explicat Carmen Avram în exclusivitate pentru DC NEWS.
"Eu nu am plecat la Bruxelles pentru că am sistemul imunitar mai slăbit şi nu am vrut să risc, pentru că m-aş expune. Ce mă deranjează mai tare este că oamenii nu înţeleg că nu e problema de boală, ci de faptul că transmiţi mai departe şi nicio ţară din lume nu e pregătită acum să facă faţă unui val de bolnavi. Dacă nu suntem responsabili cu noi înşine, riscăm să agravăm situaţia. Eu nu voi merge până nu scade un pic valul ăsta. Doctorii cu care am vorbit spun că se aşteaptă un maximum care va avea loc în vreo lună şi apoi va începe să scadă.
Înţeleg că se discută posibilitatea ca europarlamentarii să poată intra în şedinţe prin skype sau alte mijloace video. Există nişte laptopuri care ni s-au împărţit acum vreo două-trei luni şi care ne ajută să ne legăm la reţeaua Parlamentului şi să putem lucra de acasă, ca şi cum am lucra din Parlament. Nu e exclus ca cineva care se simte rău să stea acasă şi să fie în conferinţă video cu cei din Parlament, pentru a putea avea şedinţele. Sunt multe lucruri importante acum, precum dosarul pe păduri, migraţia, coronavirusul, etc. Cumva trebuie să facem să lucrăm de acasă, nu putem sta în vacanţă.", a mai spus europarlamentarul SD.
"Eu cred că închiderea graniţelor este o decizie la care se va ajunge în caz de gravitate maximă. Umblă zvonuri că un stat sau altul iau în calcul blocarea graniţelor. S-ar putea să fie luate deciziile astea la nivel foarte înalt, adică la nivel de şefi de stat, care vor hotărî dacă e mai bine pentru noi să se închidă graniţele. Dar sper să nu se ajungă la asta, pentru că ar fi un lucru foarte grav!", a conchis Carmen Avram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu