Jason Sudeikis, Susan Sarandon și alți mii de actori s-au alăturat scenariștilor pentru cea mai mare grevă de la Hollywood din mai bine de șase decenii.
Actorii nu vor apărea în filme și nici măcar nu vor promova producții în timpul acesta.
Filmele majore aflate în producție, printre care cele din seriile Avatar și Gladiator, pot fi afectate de grevă.
Actorii se alătură scriitorilor care au părăsit platourile în mai, îngrijorați de salarii, condițiile de muncă și utilizarea de către industrie a inteligenței artificiale (AI).
Brian Cox, actorul principal de la HBO's Succession, a declarat pentru BBC că greva ar putea dura „până la sfârșitul anului”.
„Toată chestia cu streaming-ul a schimbat paradigma”, a declarat starul scoțian pentru BBC Newscast.
„Încearcă să ne blocheze și să ne sape în pământ, pentru că sunt mulți bani de câștigat în streaming și dorința nu este să-i împărtășească cu scriitorii sau artiștii.”
Discuțiile pentru un nou contract cu studiourile și giganții de streaming au fost întrerupte joi, Screen Actors Guild (SAG) acuzând Alianța Producătorilor de Film și Televiziune (AMPTP) că „nu dorește să ofere o înțelegere corectă”.
Aproximativ 160.000 de actori și-au oprit munca la miezul nopții, alăturându-se celor 11.500 de scenariști ai Writers Guild of America (WGA), care au părăsit platourile pe 2 mai.
Până vineri la prânz, membrii sindicatului și susținătorii lor s-au adunat în fața birourilor studiourilor importante și ale serviciilor de streaming din Los Angeles, New York și alte orașe.
Demonstrațiile au primit sprijinul unora dintre cele mai mari celebrități din industria filmelor și televiziunii, printre care vedetele viitorului film Oppenheimer, care au ieșit de pe covorul roșu joi seară.
Cele două bresle doresc ca studiourile și serviciile de streaming să ofere plăți mai bune, redevențe sporite, contribuții mai mari la planurile lor de pensii și de sănătate și garanții privind utilizarea inteligenței artificiale în industrie.
Producțiile care ar putea fi afectate includ filme ale francizelor Avatar, Deadpool și Gladiator, precum și sezoane viitoare de show-uri precum Stranger Things, Family Guy și The Simpsons.
Premierele pe covorul roșu, interviurile promoționale și evenimentele, printre care Gala Premiilor Emmy și Comic-Con, au fost deja oprite, reprogramate sau reduse.
Sindicatul actorilor Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) nu a reușit să ajungă la un acord în SUA pentru o mai bună protecție împotriva inteligenței artificiale pentru membrii săi - și a avertizat că „inteligența artificială reprezintă o amenințare existențială pentru profesiile creative”.
Duncan Crabtree-Ireland, negociatorul șef al sindicatului SAG-AFTRA, a criticat producătorii pentru propunerile lor cu privire la AI până acum.
El a spus că studiourile au cerut posibilitatea de a scana fețele actorilor de fundal (figuranților) pentru a-i plăti pentru o singură zi, iar apoi să poată deține și să folosească semnalmentele faciale ale acestora „pentru restul eternității, în orice proiect pe care îl doresc, fără consimțământ și nicio compensație”.
Dacă asta îți sună ca intriga unui episod din Black Mirror ... ai dreptate.
Presa americană s-a grăbit să sublinieze că recentul episod din al șaselea sezon „Joan Is Awful” o arată pe vedeta de la Hollywood Salma Hayek luptându-se cu descoperirea că fața ei procesată de AI poate fi folosită de o companie de producție fără știrea acesteia.
Și nu doar SAG-AFTRA sunt preocupați de așa-numita „clonare de actori”.
Liam Budd, de la sindicatul britanic Equity, a declarat: „Vedem că această tehnologie este folosită într-o serie de lucruri, cum ar fi cărți audio automate, muncă sintetizată de voce, avataruri digitale pentru videoclipuri corporative sau, de asemenea, ne putem gândi la rolul deepfake-urilor care sunt folosite în filme."
Budd a spus că printre membrii Equity circula „frica” și că sindicatul încearcă să-i educe cu privire la înțelegerea drepturilor lor în această lume cu evoluție rapidă.
Realizatoarea și scriitoarea Justine Bateman, vorbind la emisiunea Tech Life de la BBC la începutul acestui an, a spus că nu crede că industria divertismentului are nevoie de inteligența artificială.
„Tehnologia ar trebui să rezolve o problemă și nu există nicio problemă pe care o rezolvă cei care folosesc AI. Nu avem lipsă de scriitori, nu avem lipsă de actori, nu avem lipsă de realizatori de film - așa că nu avem nevoie de AI”, a spus ea.
„Problema pe care o rezolvă este pentru corporațiile care simt că nu au marje de profit suficient de mari – pentru că, dacă poți elimina cheltuielile generale de a plăti pe toată lumea, poți să liniștești Wall Street-ul și să ai rapoarte de câștig mai mari. Dacă utilizarea AI proliferează în industria divertismentului, va distruge întreaga structură a acestei afaceri”, a continuat aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu