Comisia de Cultură a Camerei a decis să modifice o lege astfel încât directorii teatrelor să poată rămâne în funcție și după vârsta de 65 de ani. Excepția este motivată de faptul că acești directori sunt personalități ale scenei! În loc să bucure comunitatea teatrală, vestea i-a revoltat pe unii dintre actorii scoși forțat la pensie, pentru limită de vârstă. Deși, erau tot personalități ale scenei românești. Mai mult, deciziile de pensionare au fost semnate chiar de către unii directori care, de astăzi, pot rămâne în funcție, după vârsta pensionării. În 2009, sute de actori au primit o lovitură extrem de dură. Emil Boc interzis cumularea pensiei cu salariul, actorii care depășeau 65 de ani primind doar mici onorarii de colaborator, pentru piesele în care jucau.
Comisia de cultură a Camerei a decis, marţi, eliminarea din Ordonanţa 68/2013 prevederea privind limitarea la 65 de ani a vârstei managerilor instituţiilor de cultură, la propunerea lui Ion Caramitru, Alexandru Arşinel, Dorina Lazăr, George Mihăiţă, susţinută şi de ministrul culturii Gigel Ştirbu.
Reprezentanţii UNITER au susţinut în faţa deputaţilor din Comisia de Cultură, mai multe amendamente la Ordonanţa 68/2013, printre care şi eliminarea limitei de vârstă de 65 de ani pentru managerii instituţiilor de cultură şi introducerea posibilităţii ca aceştia să poată colabora cu instituţiile pe care le conduc şi să nu fie consideraţi a fi în conflict de interese. Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, a arătat că Ordonanţa 68/2013 a generat numeroase litigii şi contestaţii de când a intrat în vigoare şi că "legea nu trebuie să distrugă un sistem care funcţionează". Astfel, Ion Caramitru, Alexandru Arşinel și Dorina Lazăr nu vor mai fi scoși la pensie și vor ocupa în continuare funcții de conducere.
Cu toate acestea, actorii care nu ocupă funcții de conducere joacă aproape pe nimic și au pensii umile. Actori pensionați sunt încă în activitate și la teatre din țară, nu doar din Capitală.
Sebastian Papaiani: "La conducerea unor teatre sunt foști oameni de partid de care guvernanții au nevoie"
Sebastian Papaiani a comentat pentru DC News acest subiect care poate provoca un scandal în lumea actorilor. " S-au făcut niște discriminări, de fapt. Actorii ar trebui lăsați să își trăiască viața în teatru. Ei sunt făcuți pentru treaba asta! Un pictor nu se oprește din pictat la vârsta pensionării. Tot artist e. Scoaterea la pensie este, de fapt, o dare afară din teatru. De exemplu, pensia pe care o primesc este una de vagabond – atât este de mică. Actorii nu trebuie să mai iasă la pensie. După cum știți, maestrul Radu Beligan a fost în funcție până acum câteva luni. Deci se poate! Lucrurile se învârt după bunul plac al unui director. La conducerea unor teatre, sunt foști oameni de partid de care guvernanții au nevoie. Din fericire, eu am mai jucat pe la diferite teatre, dar alți actori pensionați nu au avut aceeași șansă. Ce fac ceilalți? Stau așa și pescuiesc de aici de colo? Nu se gândește nimeni la ei! Generația de aur o să se ducă în curând. Toți îi vor uita pe marii actorii. Cine știe... vor ajunge să fie înmomântați la groapa comună de la cimitirul Belu”, ne-a declarat Sebastian Papaiani.
Dorel Vișan: Sunt interese, rămân la conducere
De asemenea, maestrul Dorel Vișan a spus pentru DC News că există anumite interese pentru care actorii care au trecut de vârsta de 65 de ani nu sunt scoși la pensie și rămân în funcții de conducere. "Sunt niște interese și probabil din cauza aceasta managerilor de teatre le-a fost prelungită șederea. Problema este discutabilă. Nu pot să răspund în câteva cuvinte. Normal nu ar trebui ca actorii să fie scoși la pensie, iar directorii - în cazul în care nu răspund cerințelor - ar putea fi înlocuiți. Actorii ar trebui să fie lăsați să joace prin contact de colaborare. Doar așa ar putea ajunge la un venit normal".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News