Actorul Andrei Huțuleac critică măsurile fiscale pe care Guvernul vrea să le ia.
„Cel mai ciudat e că nu mai folosește nimeni cuvântul „criză”. Au învățat să nu panicheze poporul. Poporul e ceva prost și submisiv și dacă-l panichezi se agită, se isterizează. Poporul e isteric. Omul politic, liderul, e cel care are mintea limpede și sângele rece să ia decizii. Și Dumnezeu mi-e martor că sunt unul dintre aceia care chiar ar cumpăra povestea asta. Poporul trebuie condus. Liderii chiar trebuie să aibă sângele rece ca să ia decizii. Dar care lideri când în ultimii zece ani nu s-a mai impus nicio figură relevantă pe scena politică autohtonă? Și n-am nicio îndoială că ar fi. Cum n-am nicio îndoială că se sapă între ei pe dinăuntrul partidelor, se șicanează și-și pun unii altora bocancii pe gât ca să iasă la suprafață tot cine le trebuie lor în jocurile lor complicate.
Dar probleme NU SUNT. Țara merge. Economia duduie. NU SUNT probleme. Și totuși trebuie să creștem colectarea că începe să se vadă fundul sacului. Apar somațiile de la ANAF. Alea pe care trebuia să le dăm acu' 2-3 ani da' nu ne presa nimeni și atunci le-am mai lăsat să zacă. Că la noi colectarea nu se face după o regulă anume ci în funcție de cum vine presiunea de la centru.
Dacă se cere, ne punem pe treabă. Dacă nu, mai e și mâine o zi. Și pe urmă avem chestia asta extraordinară care sunt ordonanțele de urgență. Invenția asta teribilă care ne lasă să facem modificări repede și să SALVĂM tot felul de lucruri. Cum ar fi economia. Fiindcă știm cu toții că salvarea economiei se face chiar când aceasta începe să pice și nu prin mecanisme preventive care să tempereze lucrurile și să le țină sub control înainte să o ia razna.
Și trântim o ordonanță care printre altele își propune să comaseze instituțiile care au sub 50 de angajați (mai multe și mai la obiect în petiția din primul comentariu pe care vă încurajez să o semnați după ce o citiți). Cum am ajuns în punctul ăsta? Păi cel mai probabil a-nceput să ne-ajungă pe la urechi de la consilieri zeloși și din societatea civilă că instituțiile publice sunt NEPERFORMANTE.
Și chiar așa e. Instituțiile noastre publice sunt NEPERFORMANTE. Dar nu toate laolaltă și în același fel ci fiecare pe rând și în felul ei. Numai că e complicat să creezi mecanisme de control și supraveghere specifice. Pentru asta ai nevoie de un plan, de cunoștințe exacte din fiecare domeniu, de grupuri de evaluatori care să-și dorească să înțeleagă și să rezolve nu de inchizitori care să vrea să investigheze și să pedepsească (sau care să-și dorească posturile pentru ei) șamd.
Practic, ce-ai făcut, Șerbănele? Sau Ștefănuț sau Marinică sau Cocuțo sau orice nume de copil neputincios și speriat aflat în fața unei boacăne pe care el a făcut-o dar ale cărei consecințe încep să-l depășescă (fiindcă aceasta este PERSONA clasei politice din România în aceste timpuri). Practic ai scăpat lumânarea pe jos și fiindcă nu te-ai învrednicit să arunci ceva peste ea la timp, imediat după ce ți-a căzut, te-ai trezit acu' că ți-a luat foc covorul.
Dar pentru că ești prea speriat ca să mai aduci extinctorul de pe scara blocului, te-ai hotărât să suni un prieten care are un buldozer ca să dărâme tot blocul. Să tai răul de la rădăcină.
Mă rog. În primul comentariu, cum ziceam, o petiție care vine să țină spatele unui memoriu pe care 50 de directori ai unor instituții de cultură din România l-au adresat Cabinetului Primului Ministru al României. Dacă citiți, înțelegeți și vi se pare important, vă rog să semnați”, a scris Andrei Huțulesc pe Facebook.
Petiția poate fi semnată aici - Lumea teatrului, revoltată de măsurile fiscale pe care le pregătește Guvernul: Urmează desființarea sau falimentarea a numeroase instituții de cultură - https://www.dcnews.ro/lumea-teatrului-revoltata-de-masurile-fiscale-pe-care-le-pregateste-guvernul-urmeaza-desfiintarea-sau-falimentarea-a-numeroase-institutii-de-cultura_925423.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu