Actorul Mihai Mălaimare a transmis un mesaj tranșant despre votul de duminică.
Actorul îndeamnă oamenii să voteze NU la referendumul lui Nicușor Dan care are loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
„Mergeți la vot pentru a spune un hotărât NU visului de glorie al unui năuc care se crede viitor președinte de țară! Bucureșteni, NU lăsați Capitala în mâna unui ins fără căpătâi, a unui ins care nu a făcut nimic de când se numește în mod fals primar general.
NU dați puterea și banii voștri în mâna unui ins care vă lasă în frig și care-și bate joc de toți și de toate! Mergeți la vot pentru a da peste bot viziunilor oligarhice ale unuia care uzurpă funcția de gospodar al unui oraș! NU, NU, NU! Votați de trei ori NU!”, a fost mesajul transmis de actorul Mihai Mălaimare.
Totuși, atragem atenția asupra unei interpretări posibile: prezența masivă la vot, chiar și pentru a spune „NU”, ar putea valida referendumul din punct de vedere procedural. Înțelegem îndemnul la vot pentru a exprima un refuz clar al propunerii, însă subliniem că orice participare contribuie la atingerea cvorumului necesar pentru validarea referendumului. Este important ca fiecare cetățean să fie informat despre implicațiile prezenței la vot.
Este necesară o prezență la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Prezența la vot sprijină indirect validarea referendumului.
Bucureştenii vor primi patru buletine de vot - unul pentru prezidenţiale, cu cei 14 candidaţi intraţi în cursa electorală, şi trei cu întrebările de la referendum. Cele trei buletine de vot (câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului) au patru pagini fiecare, în format A5 (o foaie A4 pliată).
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, pe 21 octombrie, organizarea referendumului local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Bucureştenii trebuie să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată, printr-un amendament, o a treia întrebare, care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.
Alegătorii vor trebui să răspundă cu „DA" sau „NU" la următoarele trei întrebări:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, prezenţa acestora la urne urmând a fi consemnată pe liste electorale distincte.
Vor fi asigurate urne de vot distincte pentru alegerile pentru preşedintele României şi pentru fiecare buletin de vot aferent referendumului local şi se va folosi o singură urnă specială pentru toate tipurile de alegeri şi consultări.
De asemenea, alegătorul care optează să îşi exercite dreptul de vot la referendum şi îndeplineşte condiţiile legale pentru a vota va primi, în mod obligatoriu, toate buletinele de vot aferente întrebărilor care fac obiectul referendumului, câte un exemplar din fiecare.
La referendumul local îşi pot exercita dreptul de vot alegătorii cu cetăţenie română care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială în care respectivul scrutin este organizat, indiferent de vechimea domiciliului sau a reşedinţei.
Alegătorul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Îi este interzis alegătorului cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti să îşi exercite dreptul de vot la o altă secţie de votare decât cea la care este arondat conform domiciliului sau reşedinţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu