Actriţa Rodica Tapalagă a murit. Cunoscută şi iubită pentru numeroasele sale apariţii în piese de teatru şi filme, Rodica Tapalagă avea 71 de ani. Actrița suferea de colagenoză sau boală sistemică, afecțiune caracterizată prin proliferarea colagenului în țesutul conjunctiv, printr-o atingere inflamatorie și imunologică a țesutului conjunctiv și prin difuzia leziunilor.
Corpul neînsufleţit se află depus începând de duminică la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi Colţea din centrul Capitalei, unde colegii şi admiratorii îi pot aduce un ultim omagiu până în dimineaţa zilei de 21 decembrie.
Fiul actriţei, Barbu Popescu, a declarat, duminică, la Realitatea TV, că actriţa suferea de mai multe afecţiuni, dar cea mai grea a fost o colagenoză, care dura de aproximativ 7 ani. În ultimele luni, Rodica Tapalagă a fost spitalizată. Cauzele ce provoacă colagenoza nu sunt cunoscute. Se presupune că este vorba despre o tulburare a sistemului imunitar, câteodata ereditară. Supraviețuirea depinde de atingerea organelor vitale.
Potrivit lui Barbu Popescu, artista a murit sâmbătă, dar familia a făcut public decesul duminică, pentru ca toţi cei apropiaţi să o poată plânge. El a adăugat că admiratorii şi colegii actriţei îi pot aduce un ultim omagiu începând de duminică, la Biserica Colţea, până în dimineaţa zilei de marţi, 21 decembrie. În aceeaşi zi vor avea loc funeraliile, în cadru privat.
Actriţa Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939 la Dorohoi, judeţul Botoşani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I.L. Caragiale' din Bucureşti în 1959. A susţinut o bogată activitate teatrală cu precădere în roluri comice, la Teatrul Naţional Craiova, Teatrul Nottara (Colombe de J. Anouilh, regia Sanda Manu), dar în special la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, unde a jucat din anul 1981.
La Teatrul Naţional din Craiova a interpretat rolul Elizei Doolittle din Pygmalion, de G.B. Shaw, regia Vlad Mugur, Eleva din Steaua fără nume de M. Sebastian, regia A. Moldovan, Valia din Poveste din Irkutsk, regia Radu Nicolae, Fata în albastru din Celebrul 702, regia Radu Miron.
Printre rolurile interpretate pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra (1961-1977) se numără: Fima din Copiii Soarelui de Maxim Gorki, în regia lui Lucian Pintilie şi a lui Liviu Ciulei, Ortansa din Prostii sub clar de lună de T. Mazilu, în regia lui Lucian Pintilie, Lucy din Opera de trei parale de B. Brecht, regia Liviu Ciulei, Adriana din Comedia erorilor de W. Shakespeare, în regia lui Lucian Giurchescu, Didina Mazu din D'ale carnavalului de I.L. Caragiale, regia Lucian Pintilie.
După o îndelungată absenţă, a putut fi din nou admirată în rolul reginei Charlotte din Nebunia regelui George de Alan Bennett, în regia lui Petre Bokor (premiera 26 iunie 2004), în compania altui actor celebru, Mircea Albulescu (Richard al III-lea).
A întruchipat personaje de neuitat şi în filme, colaborând cu regizori, precum: Dan Piţa, Mircea Veroiu, Gheorghe Vitanidis, Mircea Daneliuc - Alo?...Aţi greşit numărul! (1958), Politică şi...delicatese (1963), Tănase Scatiu (1976), Între oglinzi paralele (1978), Vis de ianuarie (1978), Artista, dolarii şi ardelenii (1979), De dragul tău, Anca! (1983), Dragostea şi revoluţia (1983), Vreau să ştiu de ce am aripi (1984), Cui i-e frică de Virginia Woolf (1995).
Distinsă cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România ACIN pe 1976 pentru rolul din Tănase Scatiu. În 2001 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actriţa Rodica Tapalagă a fost premiată la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea 'Artele spectacolului', care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Naţional de Operetă 'Ion Dacian' din Capitală.
A fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udrişte, cu care avea un fiu - Barbu Popescu. A fost sora actorului Ştefan Tapalagă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News