Actun Tunichil Muknal, peştera fascinantă în care cei mai mulţi ajung să simtă groază

Mayaşii au crezut că peşterile, în special cele care se întind pe mai mulţi kilometri în subteran, sunt intrările în lumea subterană sau Xibalba, "locul fricii", unde trăiau demoni malefici.

Alegeri prezidentiale 2024

Poporul Maya se temea de lumea cealaltă şi considera necesar să potolească setea zeilor teribili care trăiau în peşteri. Ei încercau să îmbuneze zeii prin efectuarea sacrificiilor supreme - cele umane.

O astfel de peşteră, în care Mayaşii efectau ritualurile de sacrificare este situată în inima Belize, aproape de San Ignacio în rezervaţia naturală montană Tapir.

Actun Tunichil Muknal, prescurtată în mod convenabil ca "ATM", a fost explorat pentru prima dată la sfârşitul anilor 1980. Intrarea în peşteră are o formă de clepsidră şi este inundată cu apă. Resturile ritualurilor ceremoniale se văd chiar de la intrarea în peşteră.

Cercetările recente ale climatului vechi din Mezoamerica a scos la iveală faptul că seceta ar fi jucat un rol important în prăbuşirea civilizaţiei. Iar drept argument poate fi şi scopul acestor sacrificii, care s-au dovedit a fi realizate cu o frecvenţă mai mare în secolul al IX-lea, chiar înainte de momentul când Maya au pierit. Potrivit mitologiei Maya, unul dintre locuitorii acestei lumi subterane era Chac, zeul ploii, iar aceste sacrificii şi daruri puteau fi făcute anume pentru el.

Cele mai multe dintre artefactele descoperite în Actun Tunichil Muknal sunt lăsate în starea în care au fost găsite, devenind una dintre cele mai bine conservate peşteri care conţin obiecte din ritualul de sacrificiu Maya, scrie Amusing Planet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel