Trump a depus plângere în legătură cu două note din dosar, care susțineau că a participat la "petreceri sexuale" în timp ce se afla la Sankt Petersburg și că a avut acte sexuale cu prostituate la Moscova.
Publicitate
Fostul președinte american a intentat un proces de protecție a datelor în Marea Britanie după ce au fost publicate afirmații despre el în așa-numitul "Dosar Steele" înainte de alegerile din 2016 - în urma cărora Trump a obținut mandatul la Casa Albă.
Cererea lui Trump a fost îndreptată împotriva Orbis Business Intelligence - o firmă privată de investigații fondată de fostul spion britanic Christopher Steele, care a condus anterior biroul pentru Rusia al Serviciului Secret de Informații (MI6).
Steele a fost autorul dosarului care includea acuzații potrivit cărora Trump ar fi fost "compromis" de serviciul de securitate rusesc, FSB.
Trump a negat aceste afirmații.
Dosarul, alcătuit din zeci de note, a fost realizat de Orbis în 2016, înainte de a fi dezvăluit și publicat de BuzzFeed în 2017.
Fostul președinte american - care candidează pentru realegerea în 2024, după ce a pierdut în fața lui Joe Biden în 2020 - a intentat acțiunea în justiție împotriva Orbis și a cerut despăgubiri.
Instanța a fost informată, în timpul unei audieri de anul trecut, că Trump a depus plângere în legătură cu două note din dosar, care susțineau că a participat la "petreceri sexuale" în timp ce se afla la Sankt Petersburg și că a avut acte sexuale cu prostituate la Moscova.
Hugh Tomlinson KC, care îl reprezintă pe Trump, a descris acuzațiile din memorandumuri - care includeau și o afirmație potrivit căreia fostul președinte ar fi folosit un pat în care, anterior, Barack Obama și soția sa ar fi dormit - ca fiind "extrem de ciudate și inexacte".
Într-o declarație scrisă în octombrie, Trump a afirmat că dosarul conținea "numeroase afirmații false, false sau inventate" și că a dat în judecată Orbis pentru a "dovedi, prin probe la proces, că datele sunt false".
El a afirmat că nu s-a implicat în "comportamente sexuale perverse, inclusiv închirierea de prostituate... în apartamentul prezidențial al unui hotel din Moscova", nici nu a participat la "petreceri sexuale" în Sankt Petersburg și nici nu a oferit autorităților ruse "material suficient pentru a șantaja".
Însă avocații firmei Orbis, cu sediul la Londra, au cerut ca dosarul să fie respins.
Aceștia au susținut că a fost "intentat cu scopul de a hărțui Orbis și Steele".
Avocatul Orbis, Antony White, a declarat că Trump a cerut ca Steele să fie "extrădat, judecat și aruncat în închisoare" și l-a numit pe Steele un "om de nimic" și un "nenorocit" implicat în "farsa coluziunii rusești" care a produs un dosar de "o escrocherie total falsă".
El a spus că Trump are "o animozitate profundă și intensă" împotriva lui Steele și a Orbis și "o lungă istorie în care în mod repetat au apărut reclamații frivole și nefondate", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu