Acuzații grave: Numire din pix făcută de Guvernul PNL în CES. Este IGNORAT un proces democratic

Mai multe asociații au orgnanizat alegeri pentru desemnarea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social (CES). Grupul a solicitat și Secretariatului General al Guvernului (SGG) să se alăture sectorului în acest demers. 

 

 

Alegeri prezidentiale 2024

Asociația Code for Romania, împreună cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Academia de Advocacy, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Federația Fundațiilor Comunitare și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi au organizat pe platforma VotONG respectivele alegeri. SGG a transmis, într-un comunicat, că nu va face numiri în Consiliul Economic și Social în afara listei de candidați validați, propuși de organizații care respectă criteriile de eligibilitate specificate în Regulamentul pentru alegerea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social (CES). În același timp, a adăugat criterii suplimentare condițiilor inițiale și a desemnat și un reprezentant al SGG în poziția de Președinte al Comisiei Electorale a VotONG, cu rol de supervizare, conform asociațiilor citate. 

Numire din pix în CES. Încălcare directă a angajamentului asumat de SGG

 

”Cu toate acestea, la publicarea deciziei 416 din Monitorul Oficial1260/18.XII.2020 , târziu în seara de vineri, 18 decembrie 2020, în jurul orei 21.00, primul ministru interimar a numit ca membru în plenul CES, pe dl Horia Nicolescu Mihai. Acesta și organizația pe care o reprezintă (Asociația pentru Securitate la Incendiu) nu au parcurs rigorile procesului de validare și selecție conform regulamentului agreat de societatea civilă și SGG. Numirea sa în plenul CES este astfel o încălcare directă a angajamentului asumat de SGG.” acuză sursa citată. 

Asociațiile mai sus amintite continuă: 

”În plus, organizația pe care o reprezintă conform Monitorului Oficial nu respectă criterii minime de eligibilitate convenite de societatea civilă cu SGG. De exemplu, conform datelor publice disponibile la acest moment, ultimul bilanț depus la Ministerul Finanțelor Publice de către Asociația pentru Securitate la Incendiu este din anul 2016, iar regulamentul prevede ca organizațiile care propun candidați în cursă să fi depus bilanţ contabil în anul premergător celui destinat alegerilor.

Mai grav decât atât, dl Horia Nicolescu Mihai o înlocuiește în lista celor numiți de către premierul interimar pe dna Adriana Radu, președinte al Asociației Sexul vs Barza, care a candidat cu sprijinul Coaliției pentru Egalitate de Gen, și care a obținut 304 voturi, clasându-se a doua în domeniul protecției drepturilor omului și a șaptea în clasamentul total ca număr de voturi.

Este un semn foarte grav de încălcare a unui acord și de ignorare a unui proces democratic, la care Guvernul României nu numai că a achiesat, dar a și participat prin reprezentantul său în Comisia Electorală, proces la care au luat parte un număr record de 788 de organizații din societatea civilă. 

Membrii Comisiei Electorale a VotONG, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Academia de Advocacy, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Federația Fundațiilor Comunitare și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Asociația Code for Romania, cerem primului ministru retragerea numirii domnului Horia Nicolescu Mihai și numirea doamnei Adriana Radu în plenul CES conform angajamentului asumat anterior.”

Miza CES

 

”Consiliul Economic şi Social este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea şi dezvoltarea dialogului și a solidarităţii sociale. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare. Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative. Nu în ultimul rând, acest Consiliu are un rol activ în analizarea stărilor conflictuale la nivel național sau în sector și propun modalități pentru a le soluționa, conduce analize și studii privind realitatea economică și socială din România și contribuie la implementarea de strategii, programe și standarde în ceea ce privește dialogul social.

Anul 2020 este cu atât mai important pentru societatea civilă cu cât este pentru prima dată când conducerea Comitetului Economic și Social ajunge, prin rotație, să fie asigurată de unul dintre cei 15 reprezentanți ai sectorului în acest organism.” conchide sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel