Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara, ridică mari semne de întrebare privind legalitatea și corectitudinea concursului organizat de Ministerul Culturii pentru postul de director al Teatrului Național din București.
În loc să publice notele obținute de candidați, Ministerul Culturii a anunțat în data de 4 august că un membru al comisiei a renunțat la mandatul său, iar procedura va fi reluată de la zero. Ulterior, ministrul Culturii a comunicat pe Facebook că un membru al juriului s-a retras pentru că proiectele erau slabe, iar acesta nu dorea să gireze un manager al Naționalului care ar fi trecut la limită examenul.
Ada Hausvater, într-un interviu pentru revista culturală Bucureștii vechi și noi, consideră că anularea concursului la decizia unui membru al Comisiei introduce subiectivismul între criteriile de evaluare.
Declarația (ministrului Lucian Romașcanu-n.red.) ridică numeroase întrebări, spune Ada Hausvater. Regulamentul de concurs specifică limpede că Lucrările și dezbaterile din cadrul comisiei sunt confidențiale, ca urmare ministrul nu ar fi trebuit să aibă acces la informații privind calitatea proiectelor.
”Oare de ce această declarație n-a fost integrată în comunicarea oficială a Ministerului Culturii, dacă respecta regulamentul?
De ce un concurs pentru instituția fanion a fost lăsat să cadă în derizoriu, în absurd?!
Cum este posibil ca în epoca votului, un membru al comisiei să decidă în pofida celorlalți cinci, cu atât mai mult cu cât în Regulamentul concursului nu este menționat nicăieri dreptul de veto?
Cine este acest membru, de ce opinia lui singulară a fost creditată și a celorlalți cinci membri nu?
Și totodată, oare de ce Ministerul Culturii i-a ignorat pe cei cinci membri care acționau în conformitate cu Regulamentul și legislația”, întreabă retoric Ada Hausvater?
Răspunderea pentru eșecul concursului aparține Ministerului Culturii, consideră directoarea naționalului din Timișoara. Autoritățile trebuiau să verifice dacă un candidat se afla în incompatibilitate, să analizeze dacă atitudinea acestuia respect legea și să reia procedura în termen de 30 de zile, în cazul în care niciun candidat nu a obținut o medie de minimum 7.
Situația de la Național întărește suspiciunea că ”se pregătește modificarea OUG 189/2008, ordonanță care a reușit, în ultimii 14 ani, să permită accesul pe posturile de manageri profesioniștilor calificați prin valoare, prin pregătire și nicidecum prin simpatia sau la recomandarea autorității. OUG 189/2008 și O.21/2007 stabilesc principii profesionale, activitatea din teatru fiind apolitică, mai spune Ada Hausvater.
Alegerea managerului unui teatru nu este atributul ordonatorului principal de credite, ci al comisiei de concurs. Acesta este un pas înainte deosebit de important, pe care legislația îl garantează de peste treizeci de ani, odată cu ieșirea din socialism. Ca atare, orice idee de intervenție în acest raport fragilizează echilibrul democratic și distruge pe termen lung criteriile de evaluare profesională și sănătatea profesională a oricărui domeniu”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu