Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Timișoara, a fost invitată la interviurile DC News unde a explicat de ce oamenii continuă să meargă la teatru.
Ada Lupu Hausvater a afirmat că, spre deosebire de cinematografie, teatrul nu pierde publicul și nu se va întâmpla atât timp cât acesta este atras de experiența unică oferită de teatru. Ea a subliniat că publicul va continua să frecventeze teatrul dacă spectacolele sunt bine construite și creează un sentiment colectiv de conexiune cu scena și cu ceilalți spectatori.
„Publicul pleacă din cinematografe, se uită la Netflix, Disney Plus sau alte canale la care are acces. Se întâmplă și în teatru această hemoragie?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Nu, publicul nu pleacă din teatru. Nu pleacă din teatru cu o singură condiție: că este atras de acest fenomen care înseamnă teatru. Dacă publicul vine pentru o idee bine construită și care creează acest fenomen colectiv, acest sentiment colectiv în care descoperă relația cu scena, relația cu cei de lângă care încep să resocializeze, publicul se va întoarce la teatru.
Publicul fuge din sala de teatru pentru că e mai simplu acasă. Asta este grav. Mulțumesc lui Dumnezeu că nu se întâmplă.
Teatrul Național din Timișoara a optat tot timpul pentru un gen de spectacole, texte și montări moderne, implicate, deschise.”, a spus Ada Lupu Hausvater.
Ada Lupu Hausvater a subliniat că teatrul atrage publicul prin modul în care este povestită o piesă, nu prin povestea în sine. Chiar dacă spectatorii cunosc deja finalul unor piese clasice precum Hamlet sau Anna Karenina, ei vin la teatru pentru experiența narativă unică și pentru modul în care povestea este prezentată. Aceasta a evidențiat că teatrul implică publicul într-un mod care îi învață să fie prezenți în propria viață, dezvoltând abilități precum ascultarea, implicarea și răbdarea, care sunt esențiale și în viața de zi cu zi.
„La nivel personal, filmele, mai ales când ai o vârstă, le-ai văzut cam pe toate. Ele se duc spre șablon. Sunt nevoite să facă audiențe uriașe, sunt aduse la cel mai mic numitor comun, ceea ce spuneați că e exact invers la teatru. Eu mă gândesc că ai o mai mare diversitate la teatru, ai comedie, ai tragedie. La film știi că actorul principal scapă, că va avea final fericit și jumătate din împărăție, știi cam ce se întâmplă, după 5 minute poți să știi sfârșitul, în vreme ce la teatru încă mai ai dramă.”, a spus Val Vâlcu.
„La teatru vii pentru cum e povestită povestea, nu pentru povestea în sine. Astăzi publicul vine la Hamlet, la care știm finalul, vine la Anna Karenina, la care știm finalul. Nicio surpriză în asta! Vine pentru cum e povestită povestea, despre asta este vorba.
La noi, acest fenomen al poveștii, al povestirii, al implicării, al modului în care povestea îți poate da impresia că se schimbă, că poate e altă poveste până la final și atunci publicul este prins.
Mai este ceva... Publicul, în felul acesta, învață să-și trăiască propria viață, învață să nu fie absent în viață. Cred că acest exercițiu al spectacolului de teatru înseamnă ceva ce trebuie învățat pentru viață. Dacă învățăm să ascultăm, dacă învățăm să ne implicăm, învățăm să avem răbdare, învățăm să privim, să reacționăm, acest lucru ne va ajuta enorm în viață.", a spus Ada Lupu Hausvater la interviurile DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu