Actor de talie europeană, regizor, Preşedintele UNITER, directorul general al Teatrului Naţional I.L Caragiale, fost ministru al Culturii, profesii făcute cu dragoste de Ion Caramitru. Cariera lui, care numără peste jumătate de veac pe scenă, a fost exemplară, dăruind publicului roluri memorabile. A inspirat montări, capodopere, mulţi regizori şi l-au dorit în piesele lor.
Numele lui se confundă cu destinul mişcării teatrale din România.
Mi-e greu de definit carisma sa scenică, misterul magnetismului său irezistibil. El este un nobil al cuvântului, cu un timbru inconfundabil. Aş putea spune că este prinţul rafinat al teatrului. În teatru şi în muzică, el deţine arta orchestrării cuvintelor care se sparg, se împrăştie, se caută şi se regăsesc în monologuri pline de un simfonism al replicilor.
Alături de Principesa Margareta și Principele Radu
”Bucuria sufletului şi a minţii într-o sală de teatru poate compensa supărările diurne, pentru că Teatrul rămâne interesant, bogat, semnificativ şi cald. Indiferent de context, Teatrul se reface prin el însuşi. El nu va dispărea, va fi mereu în căutare... Teatrul nu poate lipsi din viața noastră de zi cu zi. E ca o boală incurabilă căreia i se caută degeaba antidot. Și nu vaccinul te poate vindeca de el, ci numai încăpățânarea de a rămâne viu și mângâiat de muze”. Este profesiunea de credință a actorului, regizorului, profesorului, Directorului Teatrului Național din București și Președintelui UNITER.
George Banu și Ion Caramitru
Omul, artistul, lumea, viața, realitatea, ficțiunea... Ion Caramitru are un discurs scenic care fascinează, atunci când se dezlănțuie cu o pasiune devoratoare. Pentru el teatrul este singularitate, este iubire.
În lunga sa carieră s-a bucurat de aprecieri din partea publicului iubitor de cultură și artă, din partea breslei artiștilor, din partea forurilor culturale atât din România, cât și din străinătate.
Actorul de origine aromână Ion Horia Leonida Caramitru, nume de alint Pino, s-a născut în București, la 9 martie 1942.
Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale" București (1964), clasa profesor Beate Fredanov.
A debutat în 1964 pe scena Teatrului Național din București, în Eminescu, de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu.
Actor și regizor al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (din 1965), a fost, în perioada 1990-1993, și director general al acestuia. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth și alții.
Actorul European al Anului în 2006
Ion Caramitru a jucat pe scena Naționalului bucureștean în rolurile: Perdican — Să nu te joci cu dragostea de Alfred de Musset, regia Moni Ghelerter, 1964; Mircea Basarab — Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965; Romeo — Romeo și Julieta de William Shakespeare, regia Val Mugur, 1967; Dialoguri și fantezii în jazz — spectacol de poezie și muzică alături de Johnny Răducanu; Eduard al III-lea — Eduard al III-lea de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; Macbeth — Macbeth de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 2011; Pierre — Dineu cu proști de Francis Veber, regia Ion Caramitru, din 2012; Recital — Dor de Eminescu, 2012; Prospero — Furtuna după William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2014.
Alături de Virgil Ogasanu și Irina Petrescu în Leonce și Lena
Dar să nu uităm că mentorul lui a fost Liviu Ciulei. A jucat mult Shakespeare la Bulandra. În Iulius Caesar în rolul lui Octavianus, alături de Ştefan Iordache şi Victor Rebengiuc. A fost Bufonul Feste din A douăsprezecea noapte, început de Aureliu Manea şi finalizat de Liviu Ciulei. A făcut apoi, pe scena Naţionalului bucureştean, Romeo şi Julieta semnat de Vlad Mugur. Nemuritor, Hamlet-ul în regia lui Alexandru Tocilescu. Iar acum joacă în rolul Prospero din Furtuna în regia lui Alexandru Morfov pe scena TNB, unde conduce întreaga acţiune, subliniind replicile-cheie, accentuând momentele importante ale demonstraţiei shakespeariene, purtând cuvântul lui Prospero cu o înţelegere perfectă a viziunii spectacolului. A fost Ferdinand, tot din Furtuna, în regia lui Liviu Ciulei, Macbeth în Macbeth în montarea lui Radu Penciulescu, Cezar în Iulius Cezar, în regia lui Andrei Şerban, Pericle din piesa cu acelaşi nume în regia lui Dinu Cernescu.
Cu Horațiu Mălăele și Adrian Naidin
A strălucit în Hamlet, rolul în care a și debutat, cu care a intrat în topul celor mai mari interpreți ai lumii, fiind nominalizat printre cei mai buni 10 interpreți ai personajului care au existat vreodată, de către Michael Boyd, directorul artistic al Royal Shakespeare Company. Caramitru a fost copleșitor în acest rol în regia lui Alexandru Tocilescu, pe scena de la Bulandra. El mărturisea: ”Hamlet, indiferent în ce țară s-a jucat, dacă spațiul era umbrit de tiranie, întotdeauna a avut un impact social extraordinar”, adăugând: ”Shakespeare a scris piesele sale istorice, deci și politice, inspirat de Războiul celor Două Roze. Mă gândesc cum ar fi fost dacă Shakespeare s-ar fi născut în România și ar fi scris despre personajele noastre, infinit mai complexe decât cele care l-au inspirat pe el. Niciun autor nu oferă atâtea fațete personajelor sale cum face Shakespeare. Niciunul dintre marii dramaturgi nu are această consistență pe care o oferă el”.
Cu marele eminescolog Michael Pennington
În anul 2016, British Council a anunțat debutul programului Shakespeare Lives, un demers global fără precedent, care a inclus o serie de evenimente și activități menite să readucă în atenția publicului opera și viața lui William Shakespeare, la împlinirea a 400 de ani de la moartea sa.
Prilej cu care actorul Ion Caramitru a fost desemnat Ambasador Cultural Shakespeare, de către Ambasadorul Marii Britanii la București, E.S. Paul Brummel, în special pentru remarcabila sa prestaţie din Hamlet, considerându-l unul dintre cei 10 mari interpreţi ai acestui rol din întreaga lume.
Cu Horațiu Mălăele în Dineu cu proști
La înmânarea diplomei de Ambasador, cu emoţie firească, Ion Caramitru, exemplarul interpret al marilor partituri shakespeariene, a mărturisit: ”Este o numire simbolică, mai mult sau mai puţin... Mă bucură mai mult să iau titlul acesta de Ambasador Shakespeare decât un Oscar, căci Oscar nu ştim cine a fost, ştim că a creat statueta, pe când Shakespeare ştim cu siguranţă cine a fost. Un ambasador are menirea de a sluji interesele teritoriului pe care îl reprezintă. Mă angajez, aşadar, să port de grijă...intereselor Marelui Will şi să-l slujesc în continuare”.
Cu Johnny Răducanu
George Banu scria: ”Actorului care joacă într-o piesă de Shakespeare îi trebuie curajul de a trăi un rol şi, totodată, de a se îndepărta de el, de a se identifica şi distanţa... de a nu rămâne la aceeaşi distanţă, de a o varia şi a o modula pentru a desemna un caracter de altădată şi a nu se sacrifica pe sine ca om actual, prezent şi neindiferent la ceea ce îl înconjoară”.
E ceea ce a realizat şi Ion Caramitru în toate rolurile lui shakespeariene, învăluind publicul într-o adevărată magie.
E.S. Ambasadorul Shakespeare
Cu siguranță, actorului care joacă într-o piesă de Shakespeare îi trebuie curajul de a trăi un rol și totodată de a se îndepărta de el, de a se identifica și distanța... de a nu rămâne la aceeași distanță, de a o varia și a o modula. Este ceea ce a realizat Ion Caramitru în toate rolurile lui shakespeariene, învăluind publicul într-o adevărată magie.
Putem afirma că în biografia sa artistică figurează roluri din marele repertoriu, în care a realizat compoziții remarcabile. A fost Actorul în Azilul de noapte, Bacon în Elisabeta I, Leonce în Leonce şi Lena, Herault în Moartea lui Danton, Regizorul din Şase personaje în căutarea unui autor, spectacole montate de marele Liviu Ciulei. Dar și Creon din Antigona, în regia lui Alexandru Tocilescu, Riccardo Fontana în Vicarul, în regia semnată de Radu Penciulescu, Lelio în Mincinosul în regia Sandei Manu, Cotrone, în Uriașul munților în regia Cătălinei Buzoianu, Iuri Zvonariov din Sorry, în regia lui Yuriy Kordonskiy.
Cu Valeria Seciu in Macbeth
Ion Caramitru a oferit modele ca rostitor de poezie în recitalurile sale pe meridianele lumii, cu Dor de Eminescu, dându-i replica regretatul său prieten, muzicianul Johnny Răducanu, Adrian Naidin sau Aurelian Octav Popa. Şi nu în ultimul rând, în fascinante dueluri intelectuale cu Horaţiu Mălăele. Acolo, pe scenă, într-o seară, miracolul poeziei a prins viață.
După el, teatrul e făcut din tradiţii, invenţii, convenţii, obiceiuri care rezistă în timp. Lecturile sale regizorale merg în direcţii total opuse celor pe care noi le descoperim într-un text. În toate dialogurile cu scena, rămâne decisivă satisfacţia de a înţelege că imaginaţia unui regizor este întotdeauna mai puternică.
Ion Caramitru are și vocație de regizor. A montat în Japonia Neguțătorul din Veneția și Othelo de Shakespeare, dar și o parafrază a Macbeth-ului shakespearian, satira Macbett a lui Eugen Ionescu.
Aș mai aminti câteva spectacole pe care și-a pus amprenta ca regizor, pe scena TNB, care fac săli arhipline: Toți fii mei de Arthur Miller, Dineu cu proști de Francis Veber, Dumnezeu se îmbracă de la second - hand de Iulian Margu, Bârfe, zvonuri și minciuni de Neil Simon şi, recent, Angajare de clovn de Matei Vişniec.
Împreună cu Emil Boroghina la Festivlul Shakespeare 2016
Nu putem să trecem cu vederea nici spectacolele de operă, Evgheni Oneghin de Pușkin, pe muzica lui Ceaikovski, prezentat pe scena ONB cât și la Opera din Belfast, unde a mai montat și Tragedia lui Carmen, versiunea lui Peter Brook după „Carmen" de Georges Bizet.
Toate acestea încununează și activitatea de Director General al Teatrului Național din București ”I.L.Caragiale”, o adevărată perlă care oricând poate deveni un brand. Lui i se datorează și refacerea acestei citadele a scenei românești. După lucrări de o complexitate incredibilă și o muncă titanică, Sala Mare a fost inaugurată în 17 aprilie 2015. TNB se întinde pe o suprafață de 70.000 de metri pătrați, cu 7 spații de joc dintre care 4 noi. În curând, va fi inaugurată și scena în aer liber de pe terasa Sălii Mari. Directoratul lui Ion Caramitru mai înseamnă și aducerea pe scenă a unui repertoriu național și internațional de anvergură, a unor regizori de prestigiu, precum Silviu Purcărete, Felix Alexa, Alexandru Dabija, Petrika Ionesco, Radu Afrim, Alexander Morfov...
O inițiativă remarcabilă în susținerea tinerelor talente este și programul dedicat lor, 9G, în care evoluează actori, regizori, muzicieni, coregrafi, scenografi...
Cu Nichita Stănescu și Toma Caragiu, imagini de arhivă
Să nu uităm nici interpretul de film. Ion Caramitru este și un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menționate producțiile: Pădurea spânzuraților, film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), Iarba verde de acasă în regia lui Stere Gulea (1978), Ecaterina Teodoroiu, regia Dinu Cocea. De asemenea, Caramitru este cunoscut publicului și pentru rolul Socrate din cunoscuta serie Liceenii.
Cu Mariana Mihuț în Sorry
A fost: Luchian din Ştefan Luchian, regia Nicolae Mărgineanu, Ștefan Gheorghidiu din pelicula Între oglinzi paralele, regia Mircea Veroiu, Radu Comşa din Întunecare, în regia lui Alexandru Tatos, Iancu din Înainte de tăcere în regia lui Alexa Visarion, Eastern European Man din Adam & Paul, în regia lui Leonard Abrahamson, Count Fontana în Amen, în regia lui Costa Gavras, Zozimov în Mission: Impossible, regia Brian De Palma, Solemn Anarchist în Kafka, regia Steven Soderbergh...
Ion Caramitru este un artist care s-a impus, implicându-se puternic în viața socială, politică, fiind alături de breasla oamenilor de cultură. Este creatorul și liderul UNITER, care numără 27 de existență. Este o prezență activă în bătăliile pe care le duce pentru a apăra breasla artistică, pentru a apăra statutul ei profesional. El se vrea regele unei oștiri demne, rareori învinse. Să ne aducem aminte de “bătăliile” sale cu fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu. De altfel, Ion Caramitru este un luptător, un om care a ieșit pe baricade ca breasla să fie respectată, prețuită.
Împreună cu Nigel Townson, Directorul British Council
Să ne aducem aminte de momentele sale de implicare în viața comunității, de rolul jucat de el în Revoluția de la 1989, cât și de cel de ministru al Culturii. Sunt doar câteva fațete ale personalității sale.
În perioada comunistă spunea invariabil: “Teatrul a fost pentru mine o şansă de a supravieţui”. N-a fost membru de partid, iar teatrul aşa cum îl făcea dădea un puternic semnal anti sistem. A avut coloană vertebrală şi nu a făcut niciodată compromisuri. În afară de talentul dat de Dumnezeu, muncea foarte mult. “Visez tot timpul, cu ochii deschişi”.
În filmul Ștefan Luchian
A trăit multe momente cruciale. Să ne aducem aminte de 89, când Ion Caramitru, cu un curaj nebun, urcat nu pe o scenă, ci pe un tanc, a avut o singură replica: “Nu trageţi!” În zilele de 21-22 decembrie 1989, s-a numărat printre conducătorii manifestațiilor anticomuniste din București. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanți a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunțat pe postul național de televiziune înlăturarea dictaturii.
Ion Caramitru a fost în acele vremuri un actor de calibru greu.
Ion Caramitru a fost distins cu numeroase premii:
În 1995, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a decorat cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Brianic, iar în 1997, statul francez i-a oferit Medalia de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor. În anul 2000 a fost recompensat cu Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce.
Întâlnire de poveste cu Ion Caramitru
Să mai adugăm Premiul Academiei Române Aristizza Romanescu pentru rolul Macbeth, Meritul Academic acordat de Academia Română, Decoraţia Regală "Nihil Sine Deo", oferită de Casa Regală.
Ion Caramitru a fost distins cu titlul Actor al Europei pentru întreaga carieră artistică. Cu aceeaşi ocazie, lui Ion Caramitru i s-a conferit şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje.
În Hamlet
Cităm din ”laudatio” făcut de cunoscutul eseist George Banu, președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, profesor universitar la Paris: ”Actorul european pe care îl onorăm azi a coborât de pe scena teatrului pentru a interveni pe scena lumii, asemenea lui Prospero din Furtuna, cel mai recent rol al său. Exemplar actor shakespearian, el și-a însușit lecția marelui elizabetan care a știut să îngemăneze jocul teatral cu jocul social, prestația scenică și vocația politică. Acesta e sensul în care Caramitru și-a construit propria viață și propria artă, mereu atent față de ființe, fie ele de ficțiune sau aparținând realității, îmbinând visele cu acțiunea”.
În rolul Prospero din Furtuna
Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis a semnat recent Decretul de decorare cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru întreaga carieră, precum şi pentru promovarea constată a ţării noastre în lume.
Ion Caramitru regizoul piesei Angajare de clovn
Caramitru i-a sedus şi pe ascultătorii de radio cu zeci şi zeci de roluri. De aceea, va primi Premiul Special al Galei Radio România Cultural, care va avea loc pe 20 martie la Teatrul Odeon, “pentru tinereţea sa şi pentru tinereţea de spirit”.
Pasiunea lui Ion Caramitru pentru teatru este însăşi raţiunea sa de a exista. Fiecare rol este un elogiu adus vieţii.
În Vicarul
Adâncă reverenţă acestui actor, regizor şi mag care a fixat în memoria noastră zeci de personaje, între Hamlet şi Prospero, şi a făcut să vibreze prelung, sub ropotele aplauzelor, aerul sălilor încinse de emoţie.
Recitând Eminescu
Și pentru că de curând a împlinit 75 de ani, îi urez E.S. Amabasadorului Shakespeare fericire, sănătate, dragoste, vise împlinite, bătălii câștigate.
Trofee încărcate de bucurie la Gala UNITER, alaturi de Marina Constantinescu și actorul Vlad Ivanov
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu