Adâncurile Oceanului Arctic dezvăluie o lume necunoscută. Ce este Jøtul

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

O lume nouă a fost descoperită adânc sub apele înghețate ale Oceanului Arctic, lângă insula Svalbard din Norvegia, la peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Acolo se află un câmp de guri de aerisire hidrotermale de-a lungul unui lanț muntos subacvatic.

Activitatea vulcanică încălzește apa, creând zone calde, bogate în reacții chimice, unde viața poate prospera. Câmpul, numit Jøtul, după giganții din mitologia nordică, măsoară un kilometru lungime și 200 de metri lățime, potrivit Science Alert.

„Apa pătrunde în fundul oceanului, unde este încălzită de magmă și apoi se ridică prin crăpături și fisuri”, explică geologul marin Gerhard Bohrmann de la Universitatea din Bremen, Germania. „Pe drumul său ascendent, fluidul se îmbogățește cu minerale din rocile oceanice. Aceste fluide ies la suprafața fundului mării prin coșuri numite black smokers, unde mineralele bogate în metale se precipită”, a mai spus acesta.

Gurile de aerisire hidrotermale sunt printre cele mai interesante medii subacvatice, de obicei aflate la adâncimi mari, unde lumina Soarelui nu ajunge. La aceste adâncimi, condițiile sunt permanent întunecate, atmosfera este înghețată și există o presiune covârșitoare. Gurile de aerisire hidrotermale acționează ca oaze stranii, oferind baza unei rețele trofice care își are originea în chemosinteză, nu fotosinteză.

Descoperirea câmpurilor hidrotermale este importantă pentru protejarea biodiversității, oferind o lecție despre evoluția planetei. Câmpul Jøtul se află la granița dintre două plăci tectonice. Plăcile se îndepărtează lent una de cealaltă, extinzând scoarța și dezvoltând unele văi.

Cercetătorii au folosit un vehicul submersibil teleghidat pentru a explora câmpurile și pentru a găsi sursa proceselor hidrotermale. Submersibilul MARUM-QUEST a coborât la peste 3 kilometri adâncime pentru a fotografia și preleva probe de apă. Acolo, au descoperit câmpul Jøtul, cu guri de aerisire hidrotermale active și inactive, unde căldura vulcanică încălzește apa.

Gura hidrotermală găzduiește organisme unice adaptate la condiții extreme, oferind informații prețioase despre viața în medii neașteptate. Jøtul contribuie la circulația și la distribuția elementelor chimice în oceane, esențială pentru modelarea climei și pentru prezicerea schimbărilor climatice. Câmpul mai dezvăluie procesele interne ale Pământului și mișcarea plăcilor tectonice, oferind indicii despre originea vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel