Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în sistemul de sănătate, afirmă preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, în mesajul transmis joi cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.
'Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei. Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate şi fiecare dintre noi realizează acest lucru atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate. În pandemie am realizat acest lucru mai mult ca oricând. Astăzi este încă un prilej de a le mulţumi medicilor de familie pentru devotamentul şi profesionalismul de care dau dovadă în îngrijirea pacienţilor', spune Adela Cojan.
În opinia sa, îngrijirea primară nu înseamnă doar tratarea unor afecţiuni, ci şi prevenirea apariţiei lor. Potrivit reprezentantului CNAS, presiunea responsabilităţii care a apăsat pe umerii medicului de familie în pandemie a făcut aproape imposibilă activitatea în domeniul prevenţiei.
'Este timpul să îi ajutăm să aibă grijă de sănătatea noastră, să mergem la medicul nostru de familie şi atunci când nu ne supără nimic, pentru ca acesta să ne poată ajuta să ne menţinem starea de sănătate sau să depisteze la timp unele afecţiuni fără simptome, care, pe termen lung, ne pun în pericol sănătatea sau chiar viaţa', subliniază preşedintele CNAS.
Amintim faptul că Guvernul a aprobat o hotărâre care extinde serviciile medicale acordate de medicii de familie, atât la cabinete, cât şi la domiciliul pacientului sau la locul solicitării. Modificările vor intra în vigoare de la 1 aprilie.
În scopul asigurării accesului permanent la serviciile acordate de medicii de familie, pentru a determina diminuarea perioadei de recuperare a sănătăţii şi reducerea numărului de internări evitabile, vor fi extinse serviciile medicale acordate de medicii de familie conform curriculei de pregătire, prin introducerea de noi servicii de diagnostic şi tratament, care vor putea fi acordate atât în cadrul cabinetelor medicilor de familie cât şi la domiciliul pacientului sau la locul solicitării, potrivit Ministerului Sănătăţii. Astfel, medicul de familie va putea efectua şi la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil sau perfuzabil necesar, în urma consultaţiei pe care acesta o acordă pacienţilor din lista proprie. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu