ADEM critică interzicerea exportului de medicamente din România. Efecte dure pentru alte ţări

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente atrage atenţia asupra faptului că distribuitorii de medicamente din România vor rămâne cu stocuri uriaşe după ce a fost interzis exportul în UE şi în afara UE a medicamentelor autorizate din Canamed. 

În contextul crizei generate de COVID-19, România este singura țară din Europa care a adoptat măsura de interzicere a distribuției în afara României (în UE și în afara UE) a tuturormedicamentelor autorizate din Canamed, încălcând astfel deciziile Comisie Europeneprivind evitarea blocajelor Pieței Unice. Aducem la cunoștință că distribuitorii au stocuri de medicamente care nu sunt folosite în tratamentul Covid-19 și care nu au adresabilitate în țară. Aceste medicamente sunt distribuite, în mod obișnuit, în state din Uniunea Europeană în care există cerere.

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), parte din Affordable Medicines Europe,face apel la decidenții din Româniapentru ridicarea de urgență a restricției de export, în acord cu ghidul elaborat de CE ieri, 16 martie 2020,privind măsurile de gestionare a frontierelor pentru a proteja sănătatea și pentru a asigura disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale.

"Dorim să asigurăm toate statele membre că în această perioadă sectorul nostru nu a resimțit o creștere ca urmare a situației COVID-19, din acest motiv exporturile și importurile care au loc pot fi considerate într-un regim normal. Am solicitat Comisiei Europene să ia măsuri specifice și să deschidă un dialog cu autoritățile române astfel încât, pacienții români să beneficieze de medicamentele de care au nevoie și, în același timp, restul cetățenilor europeni să nu fie deprivați de medicamentele de zi cu zi care nu au nicio legătură cu pandemia curentă de COVID-19", menționeză Jorg Geller, Președintele Affordable Medicines Europe, conform unui comunicat al ADEM. 

Ce prevede ghidul Comisiei Europene

Ghidul elaborat de Comisia Europeană pentru gestionarea frontierelor statelor membre și a liberei circulații a bunurilor și a mărfurilor prevede următoarele:

- statele membre ar trebui să păstreze libera circulație a tuturor mărfurilor, pentru a fi asigurată aprovizionarea cu produse esențiale, cum ar fi medicamente, echipamente medicale, produse alimentare esențiale și perisabile. Nicio restricție nu ar trebui impusă circulației mărfurilor pe piața unică, în special (fără a se limita la) mărfurile esențiale, legate de sănătate și perisabile, în special produsele alimentare, cu excepția cazului în care sunt justificate în mod corespunzător. Statele membre ar trebui să desemneze benzile prioritare pentru transportul de marfă (de exemplu, pe „benzile verzi") și să ia în considerare renunțarea la interdicțiile existente în weekend.

- nu trebuie impuse certificări suplimentare mărfurilor care circulă legal pe piața unică a UE. Angajații din transport, în special, dar nu numai cei care livrează mărfuri esențiale, ar trebui să poată circula peste granițe, după cum este necesar, iar siguranța acestora nu ar trebui în niciun fel să fie compromisă.

- pentru a evita ca deficiențele unor medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale esențiale prevenției și tratării afecțiunilor asociate infecției cu coronavirus, precum și ale unor alte categorii de bunuri de larg consum și pentru a evita ca dificultățile sociale și economice cu care toate statele europene se confruntă deja să se agraveze, menținerea funcționării pieței unice este esențială. Prin urmare, statele membre nu ar trebui să întreprindă măsuri care să pună în pericol integritatea pieței unice a mărfurilor, în special a lanțurilor de aprovizionare sau să se angajeze în practici neloiale – aceasta este recomandarea clară a Comisiei Europene transmisă astăzi tuturor statelor membre europene, în acest Ghid.

Interdicţia din România, consecinţe pe alte pieţe 

"Distribuția paralelă este parte integrantă a lanțului de distribuție european iar interdicția din România poate afecta în lanț mai multe piețe europene, prejudiciind grav, pe termen scurt, mediu și lung, disponibilitatea medicamentelor și implicit sănătatea publică.Totodată, interzicerea exportului dar și a importului paralel pe perioada crizelor majore precum cea actuală poate conduce la creșteri semnificative ale prețurilor acestora în UE și implicit în România, în viitorul apropiat și limitează alternativele de aprovizionare a pieței naționale.", mai transmite ADEM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel