Europarlamentarul Eugen Tomac a vorbit despre eliminarea controalelor la frontierele dintre România, Bulgaria și Grecia.
Nu există riscul ca Austria să pretindă ceva dacă Bulgaria, România și Grecia decid să încheie un acord tripartit pentru a elimina controalele la frontierele terestre dintre ele. Acest lucru a fost declarat de europarlamentarul Eugen Tomac într-un interviu acordat BTA.
Potrivit acestuia, o astfel de mișcare nu necesită acordul Comisiei Europene. „Trebuie doar sesizată”, explică Tomac. El adaugă faptul că „este o soluție firească la care guvernele noastre pot recurge având în vedere umilința la care au fost supuși cetățenii români și bulgari atâția ani”.
De asemenea, Eugen Tomac e de părere că guvernele României și Bulgariei nu au avut o strategie comună pentru Schengen până în 2022, iar comunicarea dintre București și Sofia pe această temă a fost „superficială”.
„Domnule Tomac, este realistă ideea eliminării controalelor la frontierele terestre dintre Bulgaria, Grecia și România sau, cu alte cuvinte, așa-zisul Schengen regional, balcanic?“, a fost întrebat Tomac.
„De fapt, aceasta nu este deloc o idee nouă. Propunerea de eliminare a granițelor dintre țările noastre a fost făcută imediat după decizia Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 2022, când ni s-a refuzat intrarea în spațiul Schengen. Astăzi, țările noastre sunt deja în Schengen, dar parțial. Având în vedere că Grecia nu are graniță directă cu niciun alt stat membru al UE, cu excepția Bulgariei, este necesar doar un acord tripartit între statele participante. Nici măcar nu este necesar acordul Comisiei Europene. Ea trebuie doar anunțată. Nu există niciun risc ca Austria să pretindă ceva. Nu cred că o astfel de decizie face pe cineva să se simtă inconfortabil. Aceasta este o soluție firească la care guvernele noastre pot recurge având în vedere umilința la care au fost supuși cetățenii români și bulgari atâția ani“, a spus europarlamentarul.
„Ce pot și ar trebui să facă de acum încolo România și Bulgaria cu privire la Schengen?“, a mai fost întrebat Eugen Tomac.
„În primul rând, trebuie spus că guvernele României și Bulgariei nu au avut o strategie comună pentru Schengen până în 2022, iar comunicarea dintre București și Sofia pe această temă a fost superficială. Acesta este o problemă care trebuie remediată. Desigur, o poziție comună, o strategie comună de acțiune pot duce la rezultate mai bune într-un timp mai scurt“, a răspuns europarlamentarul.
„Rezultate mai bune în mai puțin timp înseamnă că ne vom alătura Spațiului Schengen și cu granițe terestre până la sfârșitul anului?“, au insistat jurnaliștii BTA.
„Dacă în Consiliul Justiție și Afaceri Interne nu se hotărăște cu privire la intrarea terestră a României și Bulgariei de la 1 ianuarie 2025, anul viitor nu se va întâmpla absolut nimic. Mai ales că Belgia, țara care prezidează Consiliul UE, are alegeri parlamentare în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European - pe 9 iunie. Rămâne de văzut dacă va decide să pună intrarea noastră pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din martie“, a precizat Eugen Tomac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News