Aderarea la Schengen. Austria rămâne fără motiv de veto după finalizarea noului pact european de migrație

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Miercuri, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la ultima componentă a unui pachet emblematic pentru migrație.

Pentru a obține sprijinul esențial al Italiei, o versiune a textului care circula marți seara și a fost văzută de POLITICO a eliminat o mențiune susținută de Germania referitoare la misiunile de salvare efectuate de organizații neguvernamentale.

Țările din UE au aprobat acordul miercuri dimineața, cu Polonia și Ungaria votând împotrivă, în timp ce Austria, Republica Cehă și Slovacia s-au abținut.

Această decizie deschide calea pentru ca UE să ajungă la un acord cu privire la reforma regulilor sale privind azilul după aproape 10 ani de eforturi nereușite.

Sprijinul Italiei, țară situată în prima linie a gestionării valului de sosiri de migranți, a fost esențial pentru deblocarea acordului privind regulamentul de criză, care detaliază măsurile menite să reducă presiunea asupra țărilor europene de la frontierele UE care se confruntă cu creșteri semnificative ale cererilor de azil.

VEZI ȘI: Uniunea Europeană a finalizat acordul privind migrația. Statele vor putea fi obligate să preia solicitanții de azil

Ce înseamnă acordul pentru șansele României la Schengen?

Reforma sistemului european de migrație a fost pilonul care a stat la baza veto-ului Austriei, în Comisia JAI din decembrie, atunci când s-a cerut aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Centrele de primire din Austria sunt pline, iar un raport oficial arată că, în 2022, au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021.

”Comisia Europeană salută succesul acordului politic la care au ajuns astăzi, 4 octombrie, statele membre cu privire la Regulamentul privind situațiile de criză și de forță majoră în domeniul migrației și azilului”, a arătat un comunicat al executivului european.

UE va putea adopta un regulament obligatoriu pentru toate statele membre abia după ce se va finaliza negocierea dintre Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la această propunere legislativă.

Practic, dacă Uniunea Europeană reușește să implementeze acordul, în urma negocierilor, atunci Austria nu va mai avea niciun motiv să respingă cererea României de aderare la Schengen.

Ce presupune pactul pe migrație

Pachetul legal, printre altele, instituie o procedură comună la frontierele UE cu o verificare rapidă pentru a stabili dacă un migrant ar fi eligibil pentru protecție internațională înainte de a intra în bloc și accelerează procedurile de repatriere pentru cei ale căror cereri sunt respinse.

De asemenea, impune solidaritatea obligatorie, cerând statelor membre ale UE să preia solicitanții de azil în cazul în care un stat membru al UE se confruntă cu o presiune migratorie prea mare.

Pactul se concentrează, de asemenea, pe stabilirea de parteneriate cu țările de origine și de tranzit.

Ambasadorii UE au discutat miercuri așa-numitele "măsuri de criză," care constituie cea mai controversată parte a pachetului.

Se aștepta ca statele membre ale UE să ajungă la un acord săptămâna trecută, dar mișcarea a eșuat din cauza disputei dintre Germania și Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel