Aderarea la Schengen. Miniştrii de Externe ai Bulgariei şi României, discuții

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Vicepremierul şi ministrul de Externe din Bulgaria, Maria Gabriel, s-a întâlnit cu ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa-Teodora Odobescu.

Maria Gabriel a afirmat că aderarea Bulgariei şi a României la Spaţiul Schengen este un succes semnificativ care va contribui la ameliorarea sustenabilităţii şi a dezvoltării pozitive a regiunii şi a Europei în general. Cele două părţi au convenit să îşi coordoneze acţiunile pe viitor pentru a obţine eliminarea verificărilor la frontierele europene interne, a spus Odobescu după întâlnirea cu Gabriel.

Odobescu face o vizită în Bulgaria la invitaţia primită de la Gabriel. Cele două şefe ale diplomaţiilor au avut o întrevedere bilaterală pentru probleme specifice de interes bilateral şi internaţional, urmată de discuţii în plenul celor două delegaţii, scrie Agerpres.

Gabriel a declarat că aderarea celor două state este rezultatul bunei cooperări bilaterale. Ea a adăugat că eforturile comune vor continua pe tot parcursul lui 2024, astfel încât ţările noastre să poată obţine eliminarea verificărilor la frontierele terestre, în contextul participării la Spaţiul Schengen. Bulgaria şi România au dovedit că prin eforturi bine coordonate pot atinge obiective semnificative, a subliniat Gabriel.

Prima vizită oficială a unui ministru de externe român, în mai bine de zece ani, în Bulgaria

Ministrul de externe bulgar a observat că vizita făcută la Sofia de Odobescu este prima vizită oficială a unui ministru de externe român în mai bine de zece ani. Ea a arătat că România este o parteneră strategică a Bulgariei.

Gabriel a arătat că în martie se împlineşte un an de la semnarea declaraţiei privind parteneriatul strategic între cele două ţări. Angajamentul nostru este să colaborăm pentru conectivitate - în ştiinţă, educaţie, energie, în tehnologie şi inovaţie, pentru a asigura o dezvoltare mai durabilă a sud-estului Europei, a spus Gabriel.

Vicepremierul a declarat că întâlnirea a pus accentul pe construcţia coridorului european de transport nord-sud, pe conectarea infrastructurii de transport şi pe diversificarea resurselor energetice. În ultimele luni, ne-am reunit şi intensificat eforturile de a implementa proiecte importante de infrastructură, cum ar fi construcţia unui nou pod peste Dunăre, a spus Gabriel.

Gabriel şi-a exprimat dorinţa de reunire a eforturilor pentru accelerarea procesului de aderare a Bulgariei şi României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Ministrul de externe bulgar, trei cuvinte pentru România

Gabriel a evidenţiat responsabilitatea comună a celor două ţări pentru menţinerea păcii şi securităţii în regiunea Mării Negre. Un exemplu al cooperării noastre cu succes în domeniul securităţii este înfiinţarea unui grup de lucru al guvernelor Bulgariei, României şi Turciei pentru măsuri împotriva minelor în Marea Neagră, a spus Gabriel.

Ministrul de externe bulgar a folosit trei cuvinte pentru a descrie întâlnirea sa de luni cu omoloaga ei română şi relaţiile între Bulgaria şi România: cooperare, conectivitate şi securitate. Ea a declarat că acestea trei sunt ceea ce Bulgaria şi România oferă Uniunii Europene şi NATO, precum şi cetăţenilor lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel