Ministerul britanic al Apărării a anunţat că, cel mai probabil, Vladimir Putin va anunţa alipirea la Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina pe 30 septembrie, ca rezultat al referendumurilor din ultimele zile.
Preşedintele rus Vladimir Putin urmează probabil să anunţe aderarea la Federaţia Rusă a regiunilor ucrainene ocupate, pe 30 septembrie, în discursul său către Parlament, a comunicat marţi Ministerul britanic al Apărării. Referendumul care se desfăşoară în prezent în aceste teritorii urmează să se încheie pe 27 septembrie, a afirmat ministrul britanic al apărării, în postarea sa informativă zilnică de pe Twitter.
"Este aproape sigur că liderii ruşi speră ca orice anunţ de aderare să fie văzut drept o justificare a operaţiunii militare speciale şi să consolideze susţinerea patriotică pentru conflict", a afirmat el, conform Rador.
Un nou district federal, Krîmskii, ar putea fi creat în Rusia, scrie "Vedomosti", citând surse din cadrul Consiliului Federaţiei şi a Guvernului Crimeii. Autorităţile ruse intenţionează să creeze o nouă entitate pe baza rezultatelor "referendumurilor" desfăşurate în autoproclamatele republici populare Lugansk şi Doneţk şi în regiunile ocupate Zaporojie şi Herson din Ucraina.
Sursele citate de ziar, care fac parte din Administraţia preşedintelui Federaţiei Ruse, au specificat că noul district ar putea fi condus de fostul director general al Roskosmos, Dmitri Rogozin. Potrivit acestor surse, decizia cu privire la numirea lui Rogozin "va fi luată în viitorul apropiat şi cel mai probabil va fi una favorabilă". Informaţia potrivit căreia Rogozin ar putea conduce noul district federal a fost anunţată de Meduza în ajunul demiterii lui din fruntea Roskosmos, pe data de 15 iulie.
După cum au anunţat atunci surse, pe lângă postul de trimis plenipotenţiar, Rogozin ar putea primi şi funcţia de viceprim-ministru. În 23-27 septembrie au loc "referendumuri privind aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina". După cum a anunţat anterior mass-media, în 28 septembrie, Duma de Stat a Rusiei ar putea examina şi aproba proiecte de lege privind aderarea unor noi teritorii la Rusia. În următoarea zi, după aprobarea de către Dumă, Consiliul Federaţiei ar putea adopta "un acord şi o lege privind aderarea noilor subiecţi la Federaţia Rusă", iar, pe 30 septembrie, Vladimir Putin va transmite probabil un mesaj adresat Adunării Federale, după care va avea loc "procedura de aderare a regiunilor Lugansk şi Doneţk, Herson şi Zaporojie la Rusia".
Japonia a adăugat 21 de companii rusești pe lista de sancțiuni și a interzis, de asemenea, exportul de bunuri "legate de arme chimice" în Rusia, potrivit Ministerului de Externe japonez, scrie Interfax.
"În lumina situației internaționale actuale din jurul Ucrainei și pentru ca Japonia să contribuie la eforturile internaționale de realizare a păcii internaționale, (...) și ținând cont de măsurile pe care marile țări au decis să le ia, Cabinetul de Miniștri a aprobat "Interdicția de export" către organizațiile indicate din Federația Rusă", se arată în mesajul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei.
Potrivit unui comunicat al ministerului, Tokyo a decis să impună o interdicție de export pentru 21 de organizații rusești. În plus, Japonia impune un embargo asupra exportului de "mărfuri și materiale legate de arme chimice în Federația Rusă".
Printre organizațiile incluse în listele de sancțiuni se numără Institutul Central de Cercetare al 46-lea al Ministerului Apărării al Federației Ruse, OJSC Moselectronproekt, NPO Etalon, JSC VO Mashpriborintorg și JSC Energia.
Institutul de fizică teoretică și experimentală A.I. Alikhanov al Centrului Național de Cercetare "Institutul Kurchatov", LLC "Sistemul de licitație automatizat al Ordinului de Apărare a Statului", PJSC Întreprinderea de cercetare și producție Arzamas "Temp-Avia" și altele, au fost, de asemenea, interzise. VEZI AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News