Franţa şi Germania au fost ţările care au insistat cel mai mult ca România şi Bulgaria să nu adere acum la Schengen. Franţa a cerut ca acest subiect să nu fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din această săptămână, transmit surse oficiale citate de Agerpres.
"Franţa a fost cea care a dat tonul şi care imediat a convins şi Germania să i se alăture în a nu accepta România în Spaţiul Schengen. Au urmat Olanda şi Finlanda. Oricum Olanda îşi asumase mai demult această poziţie oficial. În aceste condiţii, România, dar şi Bulgaria au acceptat ca acest punct să nu fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei JAI, la sugestia Franţei şi Germaniei. Dacă se punea pe ordinea de zi aderarea şi România primea vot negativ, ţara noastră ar fi trebuit să o ia de la zero în ce priveşte procedurile tehnice, iar asta ar mai fi durat încă cel puţin un an şi jumătate de proceduri", au precizat, marţi, sursele citate.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au avut o discuţie şi au decis de comun acord să accepte pentru moment amânarea discutării subiectului privind aderarea României la Schengen.
După criza refugiaţilor, Spaţiul Schengen va trebuit regândit, iar acest lucru va dura cel puţin un an şi jumătate, chiar doi ani. În aceste condiţii, potrivit surselor oficiale citate, România mai are de aşteptat până la reaşezarea Zonei Schengen, după care şi subiectul aderării ţării noastre urmează să fie reluat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu