România are, în sfârșit, toate șansele să adere la spațiul Schengen, după mulți ani de așteptare! În cadrul dezbaterii de miercuri după-amiază, 5 octombrie, eurodeputații vor solicita ca Spațiul Schengen să fie finalizat rapid, prin extinderea la toate statele membre ale UE care doresc să participe.
Publicitate
Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan a spus că, pe 5 octombrie, Parlamentul European va dezbate în plen o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Votul, însă, va avea loc în al doilea plen al Parlamentului din octombrie, programat între 17 și 20.
„Datorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a Delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputati), și S&D (PSD, 9 eurodeputati), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg a Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Urgentarea procedurilor privind aderarea la Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a plenului de președinta P.E., Roberta Metsola, în urma deciziei Conferinței Președinților. Motorul acestei decizii sunt EPP, cel mai mare grup politic (181 de deputați) și S&D (145 de deputați), dar avem și susținerea celorlalte două grupuri politice pro-europene. A existat o tentativă ca dezbaterea și rezoluția să se refere doar la Croația, având în vedere că România și Bulgaria au obținut deja în plen Rezoluții de susținere. EPP și S&D au reușit, însă, să-și impună punctul de vedere, împotriva opoziției grupurilor suveraniste, așadar dezbaterea va avea loc miercuri la prânz, iar votul va avea loc în al doilea plen din octombrie, programat între 17 și 20”, se precizează într-un mesaj publicat de europarlamentarul român Rareș Bogdan pe Facebook.
În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen.
Dezbaterea privind aderarea Romaniei și Bulgariei la Spațiul Schengen începe miercuri, la Strasbourg, la 16:00, ora României.
Amintim că unii lideri din UE au invocat, ani la rând, problemele cu justiția și corupția pentru a bloca aderarea României la Schengen. Unele țări din UE, printre care și Germania, nu au susținut aderarea României, dar și-au exprimat sprijinul în ultima vreme. Olanda ar fi rămas, în schimb, sceptică cu privire la aderarea României la Schengen.
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale Spaţiului Schengen.
„Unul dintre principalele mesaje pe care l-am transmis este că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen", a spus Weber, potrivit unei postări pe Facebook a liderului PPE, care a fost redistribuită de eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al formaţiunii.
Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv strategic pentru România.
Fiecare pas realizat în combaterea corupţiei aduce România mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la OCDE, a spus președintele Klaus Iohannis la bilanțul Direcției Naționale Anticorupție.
„Cu fiecare pas realizat în combaterea corupției la toate nivelurile, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. O societate în care corupția este sancționată le dă cetățenilor încredere în stat și le transmite investitorilor și partenerilor externi că există predictibilitate și stabilitate”, a spus Klaus Iohannis.
Când preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, alături de președintele Klaus Iohannis, a vorbit și despre aderarea României la Spaţiul Schengen. „Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâţia ani încoace Franţa este alături de România”, precizase președintele Emmanuel Macron.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu