Europarlamentarul Eugen Tomac a explicat motivul din cauza căruia aderarea României la Schengen lipsește de pe ordinea de zi a Consiliului JAI.
„De ce nu este subiectul extinderii spațiului Schengen pe ordinea de zi a Consiliului JAI?
Astăzi are loc prima ședință a Consiliului JAI după ce la precedenta reuniune din 8 decembrie anul trecut a fost respinsă propunerea de acceptare a României.
De ce nu suntem astăzi pe ordinea de zi a Consiliulul Justiție și Afaceri Interne?
Motivul este același: AUSTRIA!
Viena nu și-a schimbat poziția, iar Guvernul nostru tace, deși Austria calcă în picioare Tratatul Uniunii Europene, Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și Aquis-ul Schengen.
Austria comite un abuz de drept și discriminează 20 milioane de români.
Am reclamat acest abuz de putere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și sunt convins că României i se va face dreptate.
Pentru asta însă trebuie să fim vocali și hotărâți în a ne cere dreptul la liberă mișcare în Europa.
Intră pe www.romaniainschengen.ro și semnează petiția România în Schengen”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.
Conform Anittei Hipper, aderarea celor două state la spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, asta deși extinderea spațiului Schengen nu mai este luată în discuție acum.
”'Comisia Europeană rămâne în legătură strânsă cu preşedinţia Consiliului (Uniunii Europene) pentru a aborda extinderea Schengen. Comisia continuă să fie pregătită pentru a sprijini activ preşedinţia (Consiliului UE) astfel încât o decizie să poată fi luată în 2023 atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Poziţia Comisiei este clară: aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană. Ele îndeplinesc toate criteriile începând din 2011. Misiunile de informare din octombrie şi o misiune complementară de informare în noiembrie 2022 au consolidat disponibilitatea ambelor ţări, a menţionat reprezentanta executivului comunitar, pentru Agerpres.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se reuneşte joi pentru prima dată în mod oficial de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Suedia. Extinderea spaţiului Schengen nu se află pe agenda acestui Consiliu JAI nici în urma reuniunii de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), când agenda provizorie ar mai fi putut suferi schimbări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu