Aderarea României la Schengen, sondaj pesimist. Partidul extremist din Austria ocupă prima poziție: Retorică mai dură anti-extindere decât la Nehammer

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Partidul Libertății din Austria (FPÖ), o formațiune de extrema dreaptă cu poziții mai categorice în privința migrației decât guvernul actual condus de Karl Nehammer, se situează în fruntea preferințelor electorale ale austriecilor înaintea alegerilor parlamentare programate pentru anul viitor.

Cercetările de opinie recente indică faptul că, în ipoteza unor alegeri federale parlamentare organizate în prezent, FPÖ ar acumula 29% din voturile exprimate, cu o creștere de 13% față de rezultatul obținut în alegerile regionale desfășurate acum doi ani, relatează Euractiv.

Herbert Kickl, liderul actual al Partidului Libertății, este cunoscut pentru pozițiile sale intransigente în ceea ce privește migrația.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei și liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP), orientat conservator, a susținut în repetate rânduri blocarea intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, argumentând că aceste țări nu ar putea opri fluxurile de migranți ilegali care ajung la frontierele Uniunii Europene să intre în spațiul comunitar.

Nehammer a declarat la finalul lunii octombrie că extinderea spațiului Schengen în condițiile actuale este „de neconceput” și că sistemul de liberă circulație trebuie „reparat”.

Experții politici atribuie poziția inflexibilă a lui Nehammer și a partidului său ÖVP preocupărilor de a nu pierde și mai mult teren în fața FPÖ, în condițiile în care migrația ilegală a devenit unul dintre cele mai importante subiecte de dezbatere în Austria.

Sondajele de opinie indică faptul că FPÖ ar obține în prezent cel mai bun rezultat electoral din istoria sa, depășind performanța de 26,9% înregistrată în 1999. În plus, partidul lui Nehammer a înregistrat o scădere cu 17 de puncte procentuale în intenția de vot față de ultimele alegeri, situându-se acum la 20,3% în preferințele alegătorilor.

Dacă acest trend persistă până în toamna anului viitor, când Austria va organiza alegeri federale, ÖVP ar obține cel mai slab rezultat electoral din momentul fondării sale în 1945. Cel mai scăzut rezultat al ÖVP a fost consemnat în 2013, când partidul a obținut 24% din voturi.

Partidul Social-Democrat din Austria (SPÖ) se situează în jurul valorii de 23%, în timp ce Verzii, partenerii actuali de guvernare ai lui Nehammer, se află la 9%, cu aproximativ 4 puncte procentuale sub rezultatul înregistrat la ultimele alegeri.

Partidul liberal NEOS, membru al familiei Renew Europe din Parlamentul European, este creditat cu aproximativ 11%, în creștere cu 3% față de rezultatul anterior.

Conform acestor sondaje, coaliția de guvernare actuală din Viena ar putea să nu-și păstreze majoritatea parlamentară. Din punct de vedere matematic, cea mai simplă opțiune pentru ca ÖVP să rămână la guvernare ar fi o alianță cu FPÖ, unde partidul lui Nehammer ar fi partenerul minoritar.

Cele două partide au guvernat împreună între 2017 și 2019 în timpul primului mandat al fostului cancelar Sebastian Kurz, însă Kurz i-a eliminat pe FPÖ din guvern după izbucnirea "scandalului Ibiza" referitor la atribuirea suspectă a unor contracte guvernamentale.

Kurz, care ulterior a guvernat alături de Partidul Verde într-o coaliție neașteptată, a demisionat în cele din urmă din funcția de cancelar în octombrie 2021 în urma unor acuzații separate de corupție. El este, de asemenea, inculpat în legătură cu scandalul Ibiza, fiind acuzat că a mințit comisia de anchetă a parlamentului desemnată să investigheze suspiciunile de corupție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel