Aderarea Suediei la NATO, în dezbatere în Parlamentul Turciei. Întreg procesul de aderare a început în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina - Reuters

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Parlamentul turc urmează să dezbată candidatura Suediei pentru aderarea la NATO.

Adunarea generală a Parlamentului turc urmează să dezbată marți candidatura Suediei pentru aderarea la NATO, au declarat trei surse din Parlament, conform Reuters.

După probabila aprobare parlamentară completă marți, se așteaptă ca președintele Tayyip Erdogan să o semneze și să o transforme în lege, încheind un proces îndelungat care i-a frustrat pe unii dintre aliații occidentali ai Ankarei.

Suedia și Finlanda au cerut să se alăture alianței militare în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Dar Turcia, membră NATO, a ridicat obiecții cu privire la ceea ce a spus că cele două țări protejează grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Turcia a aprobat aderarea Finlandei

Turcia a aprobat cererea de aderare a Finlandei în aprilie anul trecut, dar, împreună cu Ungaria, a lăsat Suedia să aștepte până când aceasta și-a înăsprit poziția față de membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Uniunea Europeană și Statele Unite îl cataloghează, de asemenea, drept grup terorist.

Ca răspuns, Stockholm a introdus un nou proiect de lege antiteroristă care face ilegală apartenența la o organizație teroristă. Suedia și membrii NATO Finlanda, Canada și Olanda au luat, de asemenea, măsuri pentru a relaxa politicile de export de arme ale Turciei.

Erdogan a trimis oferta Suediei în parlament în octombrie, dar a legat, de asemenea, ratificarea acesteia de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia.

Casa Albă susține vânzarea, deși nu există un termen clar pentru aprobarea acesteia de către Congresul SUA, iar Turcia se confruntă cu o anumită opoziție din partea Congresului în ceea ce privește întârzierea extinderii NATO și cu privire la situația drepturilor omului.

Declarația secretarului de stat american Antony Blinken

După discuții cu ministrul turc de externe Hakan Fidan la începutul acestei luni, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că se așteaptă ca Turcia să ratifice cererea de aderare la NATO a Suediei ”în următoarele săptămâni”.

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului a aprobat luna trecută candidatura în prima etapă a procesului de ratificare.

Partidul AK al lui Erdogan, aliații săi naționaliști MHP și principalul partid de opoziție CHP au votat în favoarea ratificării în cadrul reuniunii comisiei, în timp ce micul partid islamist Felicity și partidul de dreapta Iyi au votat împotrivă. Partidul DEM a fost absent în timpul votului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel