Aderarea Ucrainei la UE. Putin: Nu avem nimic împotrivă

Vladimir Putin a declarat că nu are nimic împotriva aderării Ucrainei la UE.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că nu are obiecţii cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în urma deciziei istorice a Comisiei Europene de a sprijini cererea în acest sens a administraţiei de la Kiev. "Nu avem nimic împotrivă. Nu este un bloc militar. Este dreptul oricărei ţări de a adera la uniuni economice", a spus dl Putin vineri, întrebat fiind despre perspectivele aderării Ucrainei la UE, scrie RADOR.

Rusia a criticat de ani de zile încercările Ucrainei de a se alătura alianţei militare NATO, problema devenind un conflict major între autorităţile de la Moscova şi Occident. Înainte de a ordona ca zeci de mii de soldaţi să intre în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, Vladimir Putin a cerut garanţii legale din partea SUA că Ucraina nu va fi admisă în alianţa militară.

Vineri mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că administraţia rusească urmăreşte îndeaproape eforturile Ucrainei de a deveni membră a UE, în special pe fondul cooperării sporite în domeniul apărării dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Chestiunea "necesită atenţia noastră sporită, pentru că suntem cu toţii conştienţi de intensificarea discuţiilor în Europa pe tema consolidării componentei de apărare a UE", le-a spus dl Peskov jurnaliştilor.

Vorbind la forumul economic anual emblematic al Rusiei de la Sankt Petersburg, preşedintele Putin s-a întrebat retoric dacă este "recomandabil" ca UE să permită aderarea Ucrainei, spunând că ţara va avea nevoie de subvenţii economice uriaşe pe care alte state membre ale UE s-ar putea să nu fie dispuse să i le acorde. Comisia Europeană a recomandat vineri ca UE să desemneze Ucraina şi Moldova drept candidate la aderare, o a treia fostă republică sovietică, Georgia, fiind rugată să îndeplinească anumite condiţii înainte de a primi acelaşi statut. 

Zelenski: O decizie istorică. Este primul pas pe calea către aderare la UE

Vineri, după ce executivul UE a anunţat că recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de ţară candidată, Volodimir Zelenski a spus că acest lucru va ajuta Kievul să învingă Rusia.

"Este primul pas pe calea către aderare la UE care va aduce cu siguranţă victoria noastră mai aproape. Recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru UE pentru o decizie istorică", a postat Zelenski pe Twitter.

De asemenea, a mai precizat el, se aşteaptă ca liderii UE să aprobe propunerea la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare, scrie Agerpres. Vezi mai mult AICI.

CE a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat la UE. Cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții 

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană. Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

Recomandarea este deosebit de semnificativă pentru Ucraina, care a investit atât de mult din viitorul său politic într-o relație mai strânsă cu Europa, deoarece caută sprijin moral pentru a contracara agresiunea rusă.

"Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană", se arată în recomandare. "Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. Nu este clar cât va dura procesul de integrare sau dacă se va finaliza. Spre exemplu, negocierile pentru integrarea Albaniei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului stagnează de câţiva ani, iar Turcia a primit statutul de candidat din 1999 şi nu se întrevăd perspective de aderare la UE.

Multe state europene se opun aderării rapide a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la UE. Portugalia şi Olanda consideră că acordarea statutului de candidat este o decizie pur simbolică, afirmă oficiali europeni citaţi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vezi mai mult AICI.

Recomandările Comisiei Europene vor trebui aprobate de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel