Nicușor Dan vrea referendum odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Miza este mult mai mare decât esența întrebărilor ridicate de primarul general și depășește simplul interes local.
Citește și: Nicușor Dan vrea referendum de alegeri, pentru puteri sporite. Ce întrebări are pentru bucureșteni
Gardurile de la planșeul Unirii se joacă electoral!
”Victoria” lui Nicușor Dan, marcată de retragerea primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, este mai mult decât o simplă ridicate de garduri. Probabil, prin retragere, Daniel Băluță a încercat să evite tocmai acest șah strict electoral, care ar putea chiar decide contracandidatul lui Marcel Ciolacu din turul doi pentru alegerile prezidențiale.
”Nicușor Dan se transformă în actor politic, într-o campanie electorală încinsă. În contextul actual, va înclina balanța într-o direcție sau alta. (...) Mișcarea pe care o face, deși nu o nominalizează ca atare, este împotriva primarilor PSD din București, patru la număr. Nicușor Dan ridică ipotetica viitoare alianță de dreapta împotriva PSD, cu el la conducerea acestei alianțe. Referendumul în sine trebuie făcut în ziua votului, din punctul domniei sale de vedere, pentru a avea participarea necesară, probabil va fi 40 și ceva la sută prezență la vot în Capitală în primul tur al alegerilor prezidențiale, deci își va trece referendumul, din perspectiva cotei de participare. Felul în care va gestiona comunicarea în luna de campanie electorală va sprijini unul dintre cele două partide de pe dreapta, care doresc să-și impună candidatul pentru turul doi. Marea bătălie pe care o avem în față este dacă George Simion va reuși să ajungă în turul doi cu Marcel Ciolacu sau dacă un reprezentant al așa-zisului bloc de dreapta, respectiv Ciucă, Lasconi sau Geoană, îi iau fața și se duc să lupte cu liderul PSD. În acest moment, în București, Nicușor Dan devine arbitru, iar acest arbitraj se va răspândi și pe comunicarea națională” a spus analistul politic Bogdan Teodorescu, la Digi24.
”Deci Nicușor Dan, în momentul de față, se impune ca un lider informal al dreptei care va decide care dintre cei doi, Lasconi sau Ciucă, este alesul său pentru viitor” consideră jurnalistul.
”Mai e un aspect: USR nu pierde nimic prin această decizie. PNL iese oarecum afectat, chiar în fața propriului electorat, pentru că el s-a luptat să obțină Primăria și acum îi cedează lui Nicușor Dan atribuțiuni fundamentale. Putem să ne gândim că doamna Lasconi, respectiv USR, câștigă puncte din decizia liberalilor de a-l susține pe Nicușor Dan. Putem spune că e un pas - nu-i suficient- pe care Elena Lasconi îl face. Liberalii sunt mai organizați teritorial decât USR. Câștigul pe București pentru USR poate fi o contrapondere la această organizare superioară a PNL în teritoriu” a conchis Bogdan Teodorescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu