Cseke Atilla, fostul ministru al Dezvoltării, a explicat în exclusivitate, în cadrul emisiunii ”D'Economic News”, de ce a luat Ministerul de Finanțe o măsură greșită cu privire la rectificarea bugetară.
„Rectificare bugetară, pe lângă faptul că e prima dată după atâția ani când un guvern nu face rectificare bugetară, asta e un aspect hai să zic formal, mai mare problemă este următorul aspect: la rectificarea bugetară, Guvernul analizează situația execuției bugetară pe diferitele ministere și acolo unde vede că execuția bugetară nu e tocmai bună sau nu e conform proporțional cu ceea ce și-a dorit fiecare, acolo banii se redirecționează către alte ministere unde execuția bugetară este foarte bună și mult mai bună decât chiar proporțional s-a dorit să se execute până în momentul iulie, iulie - august este de obicei momentul rectificării bugetare.
Din experiență, vă spun că acest lucru înseamnă că de la anumite ministere x, y, nu contează, se iau niște sume care sunt disponibile în bugetul ministerelor respective și se pun pe investiții. Două sunt ministerele care, cel puțin cât am fost eu ministru, au produs investiții foarte multe și au avut facturi și au avut execuție bugetară foarte bună și au primit întotdeauna la rectificarea bugetară bani, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor. Neîntâmplându-se acest lucru în iulie, noi am avut niște sume de bani la anumite ministere care practic nu au circulat în economie, nu au fost folosiți. Banii au rămas acolo, nu s-au cheltuit dar nici pe investiții nu s-au dat banii ca acele investiții să producă în economia circulară tot felul de efecte care toate sunt pozitive” a declarat Cseke Atilla, fostul ministru al Dezvoltării, în exclusivitate în cadrul emisiunii ”D'Economic News”.
„Aceasta este o măsură pe care noi credem că a fost o măsură greșită din partea Ministerului de Finanțe și s-au dat 5,5 miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară, deci practic banii care puteau fi dați și în iulie, în august, acestor două ministere sau poate și altora, nu se mai opreau anumite investiții, anumite șantiere nu se suspendau, antreprenorii nu se retrăgeau de pe aceste șantiere. Avem deja la anumite firme muncitori care au plecat în străinătate pentru că nu mai au de lucru aici, au plecat în Germania, nu știm când se vor întoarce” a mai spus Cseke Atilla.
VEZI EMISIUNEA COMPLETĂ AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu