EXCLUSIV  Adevăratul SCOP al schimbării majore din FARMACII. Prisada, ANMDMR, arată reușita lui Rafila: Comisia nu a existat până în 2022

Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels

Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelui (ANMDMR), a vorbit despre importanţa disponibilităţii medicamentelor în farmaciile din România, dar şi despre ce înseamnă, de fapt, disponibilitatea lor. 

"Din punctul de vedere al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, agenţia este implicată conform legii în activitatea de inspecţie în farmaciile comunitare şi are ca principal scop, scris sau nescris, asigurarea accesului corespunzător al pacienţilor la tratament. Trebuie făcută aici o specificaţie: în general asociem disponibilitatea unui tratament doar cu existenţa lui pe raft. Când spunem despre un tratament că trebuie să fie disponibil, ne limităm din păcate la a face toate demersurile ca el să existe în raft şi să poată fi livrat pacientului, dacă i-a fost prescris. Dar nu e numai despre asta. Avem asociat vânzării, disponibilităţii fizice a medicamentului, nevoia eliberării medicamentului sau consilierii asociate eliberării medicamentului. 

Este un lucru cât se poate de important, se poate focusa pe medicament în sine, pe ceea ce înseamnă posologie, interacţiuni, reacţii adverse, dar poate fi privită într-un cadru ceva mai larg, în conexiune cu alimentaţia, stilul de viaţă şi toate lucrurile care ar fi foarte de ajutor pacientului român. Din acest punct de vedere, nu pot decât, în numele Agenţiei, să îmi doresc să existe o standardizare şi nişte ghiduri aduse la standarde europene după care să se desfăşoare aceste activităţi în farmaciile comunitare şi de spitale. Ne dorim obţinerea unor beneficii, avem idee din experienţa colegilor din alte ţări europene şi ştim sigur că se pot atinge obiectivele, dar ne dorim ca ele să fie atinse în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi", a declarat Răzvan Prisada la dezbaterea "Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții", organizată de DC MEDIA GROUP. 

Comisia care ar trebui să elaboreze ghidurile NU A EXISTAT

Întrebat cine ar trebui să facă acele ghiduri, Prisada a spus că "există o legislaţie care spune care sunt serviciile ce vor putea fi disponibile în farmacii. Elaborarea ghidurilor revine în sarcina unei comisii de specialitate farmaceutică din MS. Din păcate, până în 2022 această comisie nu a existat! Niciodată! Am făcut toate demersurile ca această comisie să se înfiinţeze şi e pentru prima dată când se va constitui. Specialiştii vor lucra şi vor înainte pentru aprobarea prin ordin de ministru ghid cu ghid".

"Ne dorim o aducere la un standard european care poate aduce beneficii reale pacienţilor, dar în condiţii de maximă siguranţă, pentru pacient şi pentru profesionistul care va presta activităţile",  a mai adăugat el.

Legat de problemele din trecut, Prisada a spus că "eventualele piedici care au venit de-a lungul timpului din partea ANMDMR le ştiu. Ştiu situaţia. Din perspectiva poziţiei pe care pentru moment o ocup şi a faptului că sunt venit din rândul farmaciştilor, o să fac tot posibilul ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Nu cred că mai are rost să ne mai uităm în trecut". 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel