EXCLUSIV  Adevărul despre asigurările de sănătate. Alexandru Ciuncan, UNSAR: Haideți să spunem lucrurilor pe nume. O oportunitate majoră pentru români

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @97kasunifernando
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @97kasunifernando

Asigurările de sănătate reprezintă o oportunitate majoră pentru români, dar adevărul este ascuns în cifra de 800.000 de români care beneficiază de ele. 

Alexandru Ciuncan, Președinte Consiliu Director & Director General UNSAR, a atras atenția asupra situației din sistemul asigurărilor de sănătate, în care și activează. El a subliniat cât de benefice sunt asigurările voluntare de sănătate, de care beneficiază deja 800.000 de români. Acesta recunoaște, însă, că nu există o educație orientată spre asigurarea de sănătate în România, deși vorbim despre o oportunitate uriașă pentru români. 

”Asigurările voluntare de sănătate reprezintă o oportunitate majoră pentru România, pentru cetățeni, pentru că ne uităm la creșterea interesului românilor, de la an la an, pentru acest tip de produse. Este vorba de 14% creșterea interesului românilor pentru aceste produse. Creșterea de interes, din perspectivă sociologică, e dublată și de dezvoltarea industriei de asigurări. Dacă ne uităm pe cifre, vedem că, cel mai probabil, vom depăși prime brute subscrise de 1 mld. de lei pentru asigurările voluntare de sănătate la finalul lui 2024. 

În paralel, crește și măsura în care asigurările voluntare de sănătate contribuie la finanțarea sistemului public, prin indemnizațiile brute care sunt plătite, în creștere cu 27% la finalul lui 2023 și undeva între 10 și 15% după primele 9 luni din 2024” a punctat Alexandru Ciuncan în cadrul evenimentului ”HEALTH FORUM: Marile provocări din Sănătate în 2025”, organizat de DC News Media Group

Citește și: EXCLUSIV  ”În lipsa banilor, e greu să faci miracole”. Cătălin Radu: E cea mai mare provocare pentru sănătate VIDEO

”Suntem în poziția în care e bine să constituim un grup de lucru, pentru a vedea cum putem contribui mai bine la finanțarea sistemului public de sănătate. Suntem deschiși și pregătiți să contribuim la această discuție. Acum sunt cam 800.000 de români care beneficiază de asigurare voluntară de sănătate, în creștere cu 20%, dar haideți să spunem lucrurilor pe nume: mare parte au acest beneficiu datorită angajatorilor lor, respectiv datorită introducerii deductibilității fiscale, acum în cuantum de 400 de euro, care da, sunt insuficienți în acest moment. Există un proiect în Parlament care vizează creșterea plafonului de deductibilitate. Sperăm ca în continuare să avem sprijinul autorităților și să punem beneficia de creșterea acestui plafon, tocmai pentru a putea contribui la o mai bună finanțare a sistemului public de sănătate. Desigur, nu sunt experți în sănătate, suntem experți în riscuri, dar cred că putem să învățăm împreună și să gândim împreună un sistem în care lucrurile să meargă mai bine cu ajutorul asigurărilor voluntare” a mai spus Alexandru Ciuncan. 

În cadrul dezbaterii, Adrian Ene, specialist sistem asigurări în Direcția Generală, Serviciul Reglementare din ASF, a punctat că ”asigurările de sănătate fac parte din categoria de asigurări generale care pot fi practicate și de societățile care oferă asigurări de viață”, adăugând că ASF pune accent pe educația financiară și să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la asigurări, în general. ”Probabil că un stimulent în creșterea gradului pentru asigurări de sănătate ar fi majorarea plafonului existent al deductibilității care este de 400 de euro pe an/angajat” a remarcat el. 

Urmărește dezbaterea completă: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel