Adevărul despre Columb. Ce a descoperit în realitate. Mit spulberat de istorici

 

Columb, un italian sprijinit de regina Isabella a Spaniei,  a descoperit America, dovedind că Pământul este rotund, spun manualele de școală. Nativii din Caraibe, unde au ajuns expedițiile lui Columb, îl acuză de genocid. Toate acestea sunt mituri istorice, ca și legenda că ar fi fost un antreprenor de succes, arată un articol din Washington Post, publicat în ziua aniversară a exploratorului.

Publicitate

Italia nu exista la 1400, iar portul Genova, în care s-a născut Columb, se lupta cu disperare să-și păstreze moneda proprie, limba și coloniile, fără nicio intenție de unire cu alte orașe-republici de pe teritoriul Italiei de azi, scrie WP.

Și-a imaginat Pământul ca o pară

Teoria că Pământul este rotund circula de multă vreme, în epoca lui Columb, nu aparține navigatorului. De altfel, acesta nici nu a crezut cu adevărat că planeta are forma unei portocale, așa cum este imaginată scena, în filmul 1492, cu Gerard Depardieu, ci mai degrabă în formă de pară. El credea că se poate ajunge în China, pe un drum mai scurt decât cel care înconjura Africa, ocolind și apele controlate de musulmani. Până la sfârșitul vieții, nu și-a dat seama că a descoperit un nou continent, crezând că Insulele Caraibe sunt teritorii neexplorate din Asia.

Guvernatorul scapă de acuzația de genocid

În ciuda a ceea ce îi reproșează nativii, Columb nu a avut intenția de a elimina, printr-un genocid, populațiile locale. A luat circa 1500 de sclavi, dintre ”indienii” care i-au atacat pe spanioli. Cu cei care au colaborat cu spaniolii s-a purtat ca și cum ar fi fost proprii săi oameni. În timpul scurtei sale perioade de guvernare a coloniei Hispanola, la fel de dure au fost și pentru europeni  pedepsele, malnutriția și munca epuizantă impuse de Columb. În ceea ce privește exploatarea resursei umane, nu făcea diferențe rasiale, se arată în articolul din WP.

Manager prost, care a mers la faliment

Columb a fost un manager prost, încercând să replice modelul portughez de afaceri din Africa. Avanposturile pe care le-a fondat au fost distruse, nereușind să reziste, economic și militar. Motivul: economia locală nu era compatibilă cu cea europeană sau africană. Deci, nu trebuia să se bazeze pe comerț, ci în primul rând să-și genereze resursele pentru propria supraviețuire.

Descoperirea cea mai importantă a lui Columb

Ce a făcut, totuși, Columb, pentru a fi recunoscut ca un mare navigator? Columb a descoperit circuitul comercial al Atlanticului de Nord, în epoca navigației cu pânze. Curenții atmosferici folosiți de el au fost cartografiați și au permis voiaje transatlantice sigure, în epocă. Astfel, Columb și-a adus marea sa contribuție la colonizarea Americilor de către europeni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel